Αποζημίωση 750 εκατ. ευρώ διεκδικεί η «Ελληνικός Χρυσός» από το Δημόσιο

Αποζημίωση 750 εκατ. ευρώ διεκδικεί η «Ελληνικός Χρυσός» από το Δημόσιο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποζημίωση ύψους 750 εκατ. ευρώ για ζημίες που έχει υποστεί από τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών στο επενδυτικό πρόγραμμα των Μεταλλείων Κασσάνδρας διεκδικεί η «Ελληνικός Χρυσός» από το ελληνικό Δημόσιο, μέσω εξωδίκου που κατατέθηκε στις 10 Αυγούστου στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Πρόκειται σαφώς για μια προσπάθεια πίεσης της εταιρείας και των Καναδών μετόχων της Εldorado Gold προς την κυβέρνηση, καθώς κρίσιμες άδειες για την υλοποίηση του έργου των Σκουριών εξακολουθούν να βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, παρά τη δικαίωση της εταιρείας από τη διαιτησία.

Την κατάθεση αίτησης πληρωμής προς το ελληνικό Δημόσιο επιβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή της η μητρική εταιρεία, Εldorado Gold, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα μη δικαστικό αίτημα που δεν κινεί νομικές ή δικαστικές διαδικασίες. «Με την αίτηση απαιτείται πληρωμή ύψους περίπου 750 εκατ. για ζημίες που υπέστη η εταιρεία εξαιτίας των καθυστερήσεων στην έκδοση των αδειών για το έργο της εταιρείας στις Σκουριές, συμπεριλαμβανομένων ζημιών για μη προβλεφθέντα έξοδα και διαφυγόντα κέρδη», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Eldorado. Mε δήλωσή του εξάλλου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, σημείωσε ότι η αίτηση «αποτελεί μια προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος με το ελληνικό κράτος σε ένα πλαίσιο καλής πίστεως, καθώς αφορά έξοδα που προέκυψαν από τις καθυστερήσεις για την έκδοση των αδειών για το έργο μας στις Σκουριές». O ίδιος συμπλήρωσε ότι «η Εldorado πάντα λειτούργησε με τρόπο συνεπή προς την εύρεση μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης για την υπεύθυνη ανάπτυξη του έργου στις Σκουριές». «Ελπίζουμε», καταλήγει, «ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί με έναν φιλικό τρόπο χωρίς να χρειασθεί να προσφύγουμε στην οδό της διαιτησίας».

Στο εξώδικο η «Ελληνικός Χρυσός» αναφέρεται σε ζημίες τριών κατηγοριών και, συγκεκριμένα, μείωση της υφιστάμενης περιουσίας της Εldorado Gold λόγω των καθυστερήσεων, διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας της καθυστέρησης της περιόδου εκμετάλλευσης του εργοστάσια στον Μαντέμ Λάκκο που υπολογίζονται σε περίπου 664 εκατ. ευρώ και, τέλος, χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Η Εldorado προχώρησε στην κίνηση αυτή αφού, ύστερα από μια σειρά επαφών με το υπουργείο Περιβάλλοντος, πείστηκε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει την απόφαση της διαιτησίας και να εκδώσει της εκκρεμούσες άδειες, οι οποίες αναμένουν απλώς έγκριση από τον αρμόδιο υπουργό. Οι επόμενες κινήσεις της εταιρείας θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και η κυβέρνηση συνολικά στο θέμα. Από την πρώτη πάντως επίσημη αντίδραση του υπουργείου Περιβάλλοντος στο εξώδικο της «Ελληνικός Χρυσός», δεν διαφαίνεται διάθεση συνεργασίας. Με ανακοίνωση που εξέδωσε σε συνέχεια της ανακοίνωσης της «Ελληνικός Χρυσός» για το αίτημα αποζημίωσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος σημείωσε ότι «επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ελληνικού Δημοσίου, ότι η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, μια ενιαία επένδυση». Ως εκ τούτου, σημειώνει το υπουργείο, βασική προϋπόθεση για την έναρξη και λειτουργία των επιμέρους τμημάτων αυτής είναι η προσκόμιση, εκ μέρους της εταιρείας, των απαραίτητων εγγυήσεων για την υλοποίηση της υποχρέωσης παραγωγής καθαρών μετάλλων, ενώ υπογραμμίζει ότι «στο πλαίσιο της θέσης αυτής, εξετάζεται από τη διοίκηση και το κατατεθέν αίτημα της εταιρείας».

Κύκλοι του υπουργείου εξέφραζαν χθες τη βεβαιότητα ότι το Δημόσιο θα δικαιωθεί στην περίπτωση που υπάρξει δικαστική εξέλιξη, ενώ συνέδεαν τη στάση της Εldorado με προσπάθεια πίεσης ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Τη νέα διαμάχη παρακολουθούν και οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, οι οποίοι έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Σταθάκη την Πέμπτη για να ζητήσουν την άμεση έκδοση των αδειών καθώς απειλούνται οι θέσεις εργασίας τους αλλά και νέες προσλήψεις 1.000 εργαζομένων με την ανάπτυξη του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή