Καθαρά κέρδη 7,6 εκατ. για την «ΕΛΤΕΧ Ανεμος» το α΄ εξάμηνο

Καθαρά κέρδη 7,6 εκατ. για την «ΕΛΤΕΧ Ανεμος» το α΄ εξάμηνο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερδιπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της «ΕΛΤΕΧ Ανεμος» κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, καθώς ανήλθαν σε 7,6 εκατ. ευρώ, έναντι 3,5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της θυγατρικής του ομίλου «Ελλάκτωρ», η άνοδος αυτή οφείλεται τόσο στις εξαιρετικές ανεμολογικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος, σε σχέση με το 2017, όσο και στην αυξημένη εγκατεστημένη ισχύ του ομίλου, η οποία ανήλθε σε 289,1 MW, αυξημένη κατά 20% από τα 241 ΜW. Ετσι, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 34% και ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 31,4%, καθώς ανήλθε σε 29,3 εκατ. ευρώ, έναντι 22,3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της «ΕΛΤΕΧ Ανεμος» ανερχόταν σε 289,10 MW, τα οποία αφορούν δεκαοκτώ αιολικά πάρκα 282,15 MW, ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο 4,95 MW και ένα φωτοβολταϊκό έργο 2,00 MW. Στο πλαίσιο αυτό, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη συγκεκριμένη περίοδο ανήλθε σε 329 GWh αυξημένη κατά 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 (246 Gwh), ως αποτέλεσμα των καλύτερων ανεμολογικών συνθηκών, όσο και της αυξημένης ισχύος σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σημειωτέον δε ότι η εγκατεστημένη ισχύς της εισηγμένης εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα, καθώς υπό κατασκευή βρίσκονται επιπλέον έξι αιολικά πάρκα, συνολικής δυναμικότητας 202 MW. Μάλιστα, εξ αυτών, τα πέντε πάρκα, ισχύος 173,2 MW, έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ακόμα ένα, με ισχύ 28,8 MW, προκρίθηκε στους διαγωνισμούς που διοργάνωσε η ΡΑΕ τον φετινό Ιούλιο και βρίσκεται στο στάδιο σύναψης σύμβασης σύνδεσης. Στη συνέχεια θα υπογραφεί σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, επίσης υπό το ίδιο καθεστώς.

Η διοίκηση της εταιρείας παραμένει αισιόδοξη για τις μελλοντικές προοπτικές του κλάδου της αιολικής ενέργειας, καθώς, με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος αιολικών πάρκων από τις 2.652 MW στα τέλη του 2017 σε 7.500 MW το 2020. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας, εκτιμάται ότι συνολικά κατά το διάστημα 2016-2020 θα εγκατασταθούν περίπου 2.200 – 2.700 MW νέων έργων ΑΠΕ, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα θα αφορά αιολικά πάρκα.

Παράλληλα, η «ΕΛΤΕΧ Ανεμος» επεξεργάζεται λύσεις για την περαιτέρω μείωση του χρηματοδοτικού της κόστους, τόσο για τα υφιστάμενα όσο και για τα νέα έργα, διευρύνοντας τις συνεργασίες της τόσο με εγχώρια όσο και με άλλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σημειωτέον ότι ο συνολικός καθαρός δανεισμός του ομίλου ανέρχεται σε 173,4 εκατ. ευρώ, έναντι 172,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «ΕΛΤΕΧ Ανεμος» είχε βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των μεγαλομετόχων του ομίλου «Ελλάκτωρ», καθώς η μία πλευρά (Μπόμπολα – Κούτρα) επιθυμούσε διακαώς την πώλησή της σε ξένους επενδυτές, ενώ η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση εκτιμούσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν άστοχη και δεν θα διασφάλιζε ότι στο μέλλον δεν θα απαιτούνταν και νέες πωλήσεις «ασημικών», προκειμένου να καλυφθούν άλλες οικονομικές υποχρεώσεις του κατασκευαστικού ομίλου. Εντέλει, με την επικράτηση των τελευταίων στην ψηφοφορία των μετόχων για την αλλαγή διοίκηση στην «Ελλάκτωρ», εγκαταλείφθηκε κάθε σχετική κίνηση και ανεστάλη η διαδικασία διενέργειας διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή