Στους Τοp-40 χρηματοδότες της ναυτιλίας Πειραιώς, Εθνική, Alpha

Στους Τοp-40 χρηματοδότες της ναυτιλίας Πειραιώς, Εθνική, Alpha

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 10 δισ. δολάρια μειώθηκε ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της ποντοπόρου ναυτιλίας παγκοσμίως, υποχωρώντας στα 345 δισ. δολάρια, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν την απομόχλευση των χαρτοφυλακίων τους με έμφαση στον κλάδο. Το συνολικό αυτό ποσό αφορά τα δάνεια των 40 μεγαλύτερων πιστωτών της ναυτιλίας όλων των εθνικοτήτων. Πάντως, αν και η παγκόσμια χρηματοδότηση πλοίων έχει μειωθεί κατά 25% από το 2008, ο παγκόσμιος στόλος αυξήθηκε κατά 28% καθώς πλοιοκτήτες και ναυτιλιακές προσέφυγαν σε εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια είτε απευθείας είτε μέσω της ομολογιακής αγοράς και ειδικά του Οσλο.

Μεταξύ των 40 βασικών για τη ναυτιλία τραπεζών περιλαμβάνονται και τρεις ελληνικές και ειδικότερα η Πειραιώς, η Εθνική και η Alpha Bank σύμφωνα με την Petrofin Bank Research, εξειδικευμένο συμβουλευτικό οίκο που παρακολουθεί τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την εικόνα των χαρτοφυλακίων στα τέλη του 2017. Σημειώνεται δε πως το 2016 ο δανεισμός των 40 μεγαλύτερων χρηματοδοτών της ναυτιλίας προς τον κλάδο είχε μειωθεί επίσης, κατά 42,5 δισ. Την ίδια στιγμή όμως που μειώνεται η τραπεζική έκθεση, αυξάνονται τα μερίδια χρηματοδότησης από μη τραπεζικές πηγές, όπως είναι οι οργανισμοί εξαγωγικών πιστώσεων και leasing. Σε σύγκριση με το 2010, το ευρωπαϊκό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς χρηματοδότησης πλοίων μειώθηκε από 83% σε 59,6%, ενώ το μερίδιο της Απω Ανατολής αυξήθηκε από 14,8% σε 35%. Οι κινεζικές, ιαπωνικές και κορεατικές εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, που συχνά συνδέονται με διεθνείς τράπεζες της Απω Ανατολής, έλαβαν τη μερίδα του λέοντος από αυτή τη μεγάλη διαφορά, ανέφερε η έκθεση. Για παράδειγμα, η κινεζική χρηματοδοτική μίσθωση για τη ναυτιλία ανήλθε στα 47 δισ. δολάρια το 2017.

Στους Τοp-40 χρηματοδότες της ναυτιλίας Πειραιώς, Εθνική, Alpha-1

Ετσι, για πρώτη φορά, δύο κινεζικές τράπεζες βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις μεταξύ των 40 μεγαλύτερων παγκόσμιων τραπεζών που δανείζουν στη ναυτιλία. Η Τράπεζα της Κίνας και η Exim έχουν χορηγήσει συνολικό ποσό ύψους 34,5 δισ. δολαρίων. Η συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των χρηματοδοτήσεων ευρωπαϊκών τραπεζών έρχεται πάντως σε αντίθεση όχι μόνον με την ασιατική άνοδο αλλά και με τις ΗΠΑ, οι τράπεζες των οποίων αύξησαν κατά 12% το χαρτοφυλάκιό τους.

Ελληνικές ναυτιλιακές

Ο δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων από το διεθνές τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται μειωμένος κατά 5,62% στα τέλη του 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρά την αύξηση του στόλου. Αυξημένες όμως εμφανίζονται οι χορηγήσεις από ελληνικές τράπεζες. Ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων από ελληνικές και ξένες τράπεζες διαμορφώθηκε στα 53,994 δισ. δολάρια από 57,211 δισ. στα τέλη του 2016 και από 62,711 δισ. το 2015.

Εξ αυτών των 53,994 δισ. δολαρίων τα 9,091 δισ. έχουν χορηγηθεί από ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εμφανίζονται να έχουν αυξήσει τις χορηγήσεις τους κατά 4,25% έναντι των υπολοίπων ύψους 8,721 δισ. στα τέλη του 2016. Σήμερα, το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς την ελληνόκτητο ναυτιλία εξακολουθεί να εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς (2,750 δισ. δολάρια χωρίς αυτά προς την ακτοπλοΐα), η οποία καταλαμβάνει την 4η θέση στο σύνολο ελληνικών και ξένων τραπεζών και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα στην 7η θέση (2,427 δισ.), η Alpha Bank στη 14η (2,225 δισ.), η Eurobank στη 19η (1,524 δισ.) και η Aegean Baltic στην 29η (164,4 εκατ.). Σημειώνεται πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τόσο τα υπόλοιπα των δανείων όσο και τις εγκεκριμένες αλλά μη εκταμιευμένες, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2017, πιστώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή