Ισχυρή επίθεση πωλητών στις τράπεζες

Ισχυρή επίθεση πωλητών στις τράπεζες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πτώση του τραπεζικού δείκτη, η οποία άγγιξε το 6%, ανάγκασε τον Γενικό Δείκτη να «προσγειωθεί» στις 680 μονάδες. Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποδεικνύεται αδύναμο να διατηρήσει τα κέρδη των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων. Η «επίθεση» των πωλητών στις τράπεζες εξηγεί ξεκάθαρα το αρνητικό κλίμα από την πλευρά των ξένων funds, το οποίο κυριάρχησε απέναντι στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τους επενδυτές να μην έχουν πεισθεί ότι οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι εφικτοί. Την ίδια στιγμή, ο τζίρος επιμένει στα απαξιωτικά επίπεδα που σημειώνονται εδώ και μήνες, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχίες για την πορεία του Χ.Α. με το «στοίχημα» τις ενίσχυσης των εισροών να φαίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να επιτευχθεί, παρά την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE αλλά και τη νέα αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Moody’s, η οποία αναμένεται αύριο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,24%, στις 681,03 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,21%, στις 1.789,86 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 5,89% στις 567,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,02 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως αν οι πιέσεις αλλά και οι αρνητικές (short) κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές δεν υποχωρήσουν, το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν θα μπορέσει να ανακάμψει και να σημειώσει διατηρήσιμη άνοδο. Ετσι, ένας ισχυρός θετικός καταλύτης είναι απαραίτητος στην παρούσα φάση, αν και, όπως επισημαίνουν, η ελληνική αγορά έχει την τάση τελευταία να αγνοεί οποιοδήποτε θετικό νέο.

Η αδυναμία της υπέρβασης των 700 μονάδων αυξάνει την πιθανότητα αποθάρρυνσης των αγοραστών, με το σενάριο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη να επανέρχεται, όπως σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Η Alpha Finance στο πλαίσιο του roadshow στο Λονδίνο επισήμανε ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζει χαμηλότερες επιδόσεις από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς δείκτες. Το sell-off των αναδυόμενων αγορών έχει επηρεάσει σαφώς την Ελλάδα, ενώ τα απογοητευτικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 είχαν αρνητικό αντίκτυπο τον τελευταίο μήνα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει εκτός των ραντάρ των επενδυτών, περιμένοντας τον επόμενο καταλύτη ή την επιστροφή της όρεξης των funds για τα assets των αναδυόμενων αγορών, όπως τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή