Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης οδεύει η ΒΙΚΗ

Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης οδεύει η ΒΙΚΗ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς τη λύση της υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης φαίνεται να οδεύει η αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ μετά την καταγγελία των δανείων της, στην οποία προέβη πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα Πειραιώς. Το παραπάνω σενάριο εξετάζεται από τους βασικούς πιστωτές της ηπειρώτικης αλλαντοβιομηχανίας ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού και εάν τελικά εφαρμοσθεί θα ανατρέψει τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί έως τώρα σε δικαστικό και όχι μόνο επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματισθεί να εκδικασθεί η αίτηση πτώχευσης της ΒΙΚΗ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αρτας, ύστερα από αναβολή που έλαβε η εκδίκαση της σχετικής αίτησης στις 8 Ιουνίου. Πρόκειται για αίτηση που είχε κατατεθεί στις 18 Μαΐου 2018 από την εταιρεία με στόχο, στην πραγματικότητα, να αποφύγει τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και εμπορευμάτων. Στις 24 Μαΐου 2018 εκδόθηκε προσωρινή διαταγή με την οποία προστατεύεται η εταιρεία από τους πιστωτές της και μετά την αναβολή της εκδίκασης της αίτησης στις 8 Ιουνίου διατηρήθηκε σε ισχύ η προσωρινή διαταγή.

Η υπαγωγή της ΒΙΚΗ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης –μοντέλο που είχε εφαρμοσθεί στην περίπτωση, για παράδειγμα, του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη– σημαίνει ότι τοποθετείται ειδικός διαχειριστής (συνήθως ελεγκτικές εταιρείες) και η εταιρεία, ελεύθερη χρεών, θα βγει στη συνέχεια στον πλειστηριασμό εν συνόλω. Οι πιστωτές εισπράττουν το τίμημα και εξαρτάται από το ύψος του για το εάν επαρκεί για την κάλυψη των χρεών. Εάν δεν επαρκεί, το υπόλοιπο μέρος διαγράφεται. Από το τίμημα, εξάλλου, πληρώνεται και η αμοιβή του ειδικού διαχειριστή.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι εάν θα βρεθούν ενδιαφερόμενοι να πλειοδοτήσουν για τη ΒΙΚΗ. Ενδιαφέρον, το προηγούμενο διάστημα, είχε εκδηλωθεί τόσο από τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος ήδη ελέγχει την αλλαντοβιομηχανία «Νίκας» και από τον κ. Δημήτρη Βιντζηλαίο (της Impala Invest). Αμφότεροι είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, χωρίς, ωστόσο, αυτές να έχουν θετική έκβαση.

Τα στοιχεία που θεωρείται ότι καθιστούν ελκυστική τη ΒΙΚΗ σε περίπτωση πλειστηριασμού, μετά μάλιστα τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης, είναι το εργοστάσιό της στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας, συνολικής επιφάνειας 11.633 τ.μ. Η εταιρεία διαθέτει επίσης και εγκαταστάσεις με χοιροστάσιο.

Διαφορετική λύση εξετάζεται για τη θυγατρική της ΒΙΚΗ, την εταιρεία LAKY, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ζωοτροφών. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εν λόγω εταιρεία δεν αποκλείεται να επιλεγεί η «λύση» της κατάθεσης αίτησης πτώχευσης από την πλευρά των πιστωτών, αν και αρχικά είχε εξετασθεί και το ενδεχόμενο της κατάθεσης αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αίτηση πτώχευσης της LΑΚΥ έχει κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από τους εργαζομένους της επιχείρησης και μένει να δούμε εάν τελικά το Πρωτοδικείο Αρτας θα προχωρήσει στη συζήτηση αυτής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση πτώχευσης, την οποία είχε καταθέσει η ΒΙΚΗ τον περασμένο Μάιο, οι συνολικές υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 44,67 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 26,39 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή