Ισχυρά κέρδη και εκτόξευση τζίρου στο Χ.Α.

Ισχυρά κέρδη και εκτόξευση τζίρου στο Χ.Α.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναδιάρθρωση των δεικτών Ftse έφερε τις πολυπόθητες εισροές στο ελληνικό Χρηματιστήριο, οι οποίες συνδυάστηκαν και με ισχυρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, παρόλο που το «φράγμα» των 700 μονάδων δεν κατάφερε να ξεπεραστεί, κλείνοντας ωστόσο στο υψηλό ημέρας. Η αναβάθμιση της πολωνικής αγοράς στους δείκτες Ftse, η οποία τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα, οδήγησε τα κεφάλαια που είχαν επενδυθεί στη συγκεκριμένη αγορά προς άλλες χώρες, με το Χ.Α να παίρνει το μερίδιό του. Αυτό σε συνδυασμό με τη λήξη των παραγώγων και τις ισχυρές κινήσεις των αγοραστών στις τελικές δημοπρασίες, κυρίως στις τράπεζες και στα blue chips, οδήγησε σε εκτόξευση του τζίρου, με τον όγκο των συναλλαγών να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επόμενες συνεδριάσεις θα κρίνουν την πορεία του Χ.Α., το οποίο θα κληθεί να αποδείξει αν μπορεί να κρατήσει την ανοδική φόρα, αλλά και τις εισροές, ή θα επανέλθουν οι πωλητές και θα ξεμείνει από… καύσιμα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,60%, στις 698,74 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 2,36%, ο Mid Cap σημείωσε άνοδο 1,54%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,42% στις 586,89 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 105,45 εκατ. ευρώ.

Η επικαιροποιημένη αξιολόγηση της Moody’s, η εκπνοή των παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου και η αναδιάρθρωση δεικτών των αναδυόμενων αγορών του Ftse έριξαν την αυλαία γι’ αυτήν την εβδομάδα, όπως επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit. Ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης αύξησης του όγκου συναλλαγών ενδέχεται οι επόμενες συνεδριάσεις να αποδειχθούν καθοριστικές για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη. Οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον δεν έχουν διαφοροποιηθεί, με τον MSCI Emerging Markets να συσσωρεύει μετά τις απώλειες των τελευταίων εβδομάδων, ενώ τα ζητήματα των γειτόνων μας παραμένουν ανοικτά, αν και το κόστος δανεισμού της χώρας έχει, προς το παρόν, σταθεροποιηθεί, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κινείται στην περιοχή του 4,10%.

Στο εσωτερικό, μετά την επίσημη έξοδό μας από το πρόγραμμα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, προτεραιότητα πρέπει να είναι η οργανωμένη προσπάθεια για τη σταδιακή πρόσβαση στις αγορές, κάτι για το οποίο δεν είναι πεπεισμένοι οι επενδυτές. Ακόμη κι αν υπάρξει ανοδική αντίδραση στο Χ.Α., πιθανότατα προς την περιοχή των 720-740 μονάδων, με τα σημερινά δεδομένα απέχουμε από μια διευρυμένη ανοδική κίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή