ΣΕΒ: oκτώ προτάσεις για την ανάκαμψη της βιομηχανίας

ΣΕΒ: oκτώ προτάσεις για την ανάκαμψη της βιομηχανίας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοχευμένες παρεμβάσεις για την απλοποίηση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος των μεταποιητικών επιχειρήσεων ζήτησε σύσσωμος ο κλάδος από τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Στέργιο Πιτσιόρλα. Σε συνάντηση που κράτησε πάνω από δύο ώρες στα γραφεία του ΣΕΒ, ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος ανέλαβε στον τελευταίο ανασχηματισμό το κρίσιμο για την ανασυγκρότηση της χώρας χαρτοφυλάκιο της βιομηχανίας, είχε την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων, αφού σε αυτήν πλην του ΣΕΒ και της Βιομηχανικής Παραγωγής συμμετείχαν και οι 19 περιφερειακοί και κλαδικοί σύνδεσμοι.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν από τον υπουργό στοχευμένες παρεμβάσεις ώς το τέλος του έτους για την απλοποίηση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, «πρόκειται για σημαντική πρόκληση που απαιτεί σημαντικό διυπουργικό συντονισμό υπό τον κ. Πιτσιόρλα».

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας μετέφεραν στον κ. Πιτσιόρλα την ικανοποίησή τους για την αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου από την κυβέρνηση, αλλά και την επιθυμία τους να αναλάβει ο ίδιος ένα ρόλο «πρέσβη» της βιομηχανίας, ώστε να επιλυθούν προβλήματα που απαιτούν διυπουργικό συντονισμό και επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Κατά προτεραιότητα τέθηκαν θέματα αδιεοδοτήσεων και καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Στη συζήτηση μπήκε και το θέμα του κόστους του ΕΦΚ σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή, αλλά και του μη μισθολογικού κόστους, που αποτελεί μεγάλο βάρος για τις επιχειρήσεις της χώρας.

Ειδικότερα για τον ΕΦΚ, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ανέφεραν στον υπουργό ότι όχι μόνο δεν έχει αποδώσει σε εισπράξεις, αλλά έχει επιβαρύνει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά, ενώ έθεσαν και το θέμα του ενεργειακού κόστους και το αίτημα των ενεργοβόρων βιομηχανιών για παράταση των υφιστάμενων τιμολογίων της ΔΕΗ μέχρι και το 2020. Ο κ. Πιτσιόρλας δεσμεύτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα παρέμβει στα συναρμόδια υπουργεία για την παράταση των βιομηχανικών τιμολογίων, δέσμευση που ανέλαβε και μία ημέρα πριν απέναντι στους εκπροσώπους της ΕΒΙΚΕΝ, που έθεσαν επιτακτικά το αίτημα της παράτασης. Δεσμεύτηκε επίσης ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εισηγηθεί νομοσχέδια και για τα θέματα μετασχηματισμού των επιχειρήσεων αλλά και για την εξυγίανση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, που βρίσκεται στις προτεραιότητες του ΣΕΒ. Οι εκπρόσωποι της μεταποίησης έθεσαν στον κ. Πιτσιόρλα οκτώ συνολικά δράσεις άμεσης προτεραιότητας για τη βιομηχανική αναγέννηση που μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση του μεριδίου της μεταποίησης στο 12% του ΑΕΠ, έως το 2020.

Προτεραιότητα για τους βιομηχανικούς συνδέσμους είναι τα εξής:

1. Εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.

2. Μείωση κόστους ενέργειας αλλά και ειδικών φόρων που πλήττουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της μεταποίησης.

3. Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων (συνδυασμός φόρων και εισφορών στους μισθωτούς καθώς και εταιρικούς φόρους).

4. Επενδυτικά κίνητρα που θα προωθήσουν τις επενδύσεις στη μεταποίηση, ένα νέο πλαίσιο fast track με απλούστερες διαδικασίες και μικρότερο όριο ένταξης, προγράμματα ΕΣΠΑ ειδικά για τη μεταποίηση αλλά και για τις βιομηχανικές περιοχές που έχουν πληγεί υπέρμετρα από την κρίση.

5. Καλύτερη λειτουργία και εποπτεία αγοράς με ηλεκτρονικά μέσα και αυστηρότερους ελέγχους διακίνησης προϊόντων, σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές ποιότητας, αποτελεσματική πάταξη του λαθρεμπορίου.

6. Ταχύτερη αδειοδότηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατάργηση της κατάταξης βάσει οχλήσεων, απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, μετάπτωση στο καθεστώς «γνωστοποίησης λειτουργίας» και των δραστηριοτήτων κατηγορίας Α2.

7. Κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας – μεταποίησης σε τεχνικά επαγγέλματα, αναβάθμιση του θεσμού μαθητείας και πρακτικής άσκησης, σύγχρονες μορφές και δομές κατάρτισης, νέα μεταπτυχιακά προγράμματα βιομηχανικής εξειδίκευσης.

8. Εμβάθυνση της βιομηχανικής συμβίωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή