Υπ. Υγείας: Δεν θα γίνει δεύτερη ανατιμολόγηση στα φάρμακα

Υπ. Υγείας: Δεν θα γίνει δεύτερη ανατιμολόγηση στα φάρμακα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη διαβεβαίωσή του ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη ανατιμολόγηση μέσα στο 2018 ανέφερε, σε ομιλία του στο δεύτερο συνέδριο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» για τον κλάδο της υγείας, ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, καθησυχάζοντας σε ένα βαθμό τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι εναντιώνονται στην εξαμηνιαία ανατιμολόγηση και στη διαρκή μείωση των τιμών των φαρμάκων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η επόμενη ημέρα στο επιχειρείν της υγείας», ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε σε ορισμένα φλέγοντα θέματα που αφορούν τον κλάδο του φαρμάκου και τις φαρμακευτικές εταιρείες, δίνοντας μάλιστα έμφαση και στη σταδιακή προσπάθεια σε βάθος πενταετίας σύγκλισης των δημοσίων δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους, με στόχο να ξεπεράσουν το 6% του ΑΕΠ στα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, λόγω της προβλεπόμενης σύνδεσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με την αύξηση του ΑΕΠ, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι φέτος θα εξοικονομηθούν 92,5 εκατ. ευρώ συνολικά, τα οποία θα κατανεμηθούν ως εξής: 45 εκατ. ευρώ για την αύξηση της νοσοκομειακής δαπάνης, το πλαφόν της οποίας διαμορφώνεται τώρα συνολικά περίπου στα 530 εκατ. ευρώ, 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την αγορά οδοντιατρικών υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας για παιδιά, ενώ 7,5 εκατ. ευρώ για ενίσχυση του budget της ειδικής αγωγής. Επίσης, τόνισε ότι στο πλαίσιο διαρθρωτικών μέτρων, 50 «κλειδωμένα» θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, ενώ διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ενταχθεί 70 ή και 80. Σημειώνεται ότι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αποτελούν ένα μέτρο ελέγχου της συνταγογράφησης. Ωστόσο, ο κ. Ξανθός δεν σχολίασε το μέτρο του clawback που αποτελεί βασικό σημείο κρούσης με τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στην «Κ» ότι απέφυγε να τοποθετηθεί και για το τέλος εισόδου 25% που έχει επιβληθεί στα νέα φάρμακα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, τον λόγο πήρε μεταξύ άλλων ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), ο οποίος τόνισε ότι «οι μέχρι τώρα πολιτικές των οριζόντιων μέτρων και το ασταθές κλίμα ψαλιδίζουν τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που έχει ο κλάδος μας είτε στον τομέα της παραγωγής, που στηρίζεται κυρίως από τις ελληνικές εταιρείες, είτε στον τομέα της κλινικής έρευνας, που στηρίζεται κυρίως από τις διεθνείς εταιρείες». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να μειωθεί και να κατανεμηθεί δικαιότερα το clawback, λέγοντας ότι σε καμία χώρα, πλην της Ελλάδας, δεν έχει επιβληθεί clawback στα γενόσημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή