ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επέκταση στην αγορά διαδικτυακών τυχερών παιγνίων εξετάζει ο ΟΤΕ

Επέκταση στην αγορά διαδικτυακών τυχερών παιγνίων εξετάζει ο ΟΤΕ

Την είσοδό του στην αγορά τυχερών παιγνίων εξετάζει ο ΟΤΕ. Ο Οργανισμός, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, συζητάει τόσο με την Intralot όσο και με άλλους την είσοδό του στην αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. Οι συζητήσεις δεν έχουν καρποφορήσει ακόμη, ενώ όλα προκρίνουν μια συνεργασία μεταξύ των δύο επιχειρήσεων, ΟΤΕ και Intralot, καθώς οι δύο πλευρές βρίσκουν περισσότερα σημεία επαφής μεταξύ τους. Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, θα κριθούν από τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για τα τυχερά διαδικτυακά παίγνια, το οποίο τώρα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Ο ΟΤΕ όμως έχει προετοιμαστεί από καιρό για αυτή την επέκτασή του. Τον περασμένο Ιούνιο μάλιστα τροποποίησε το εταιρικό καταστατικό του κατάλληλα, έτσι ώστε να προσφέρει πλειάδα ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων «υπηρεσίες οργάνωσης και διεξαγωγής μέσω Διαδικτύου τυχερών, τεχνικών και κάθε άλλου είδους παιγνίων γνώσεων». Ερωτηθείς τότε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, είχε αναφέρει ότι «ο όμιλος (ΟΤΕ) ανοίγει τη βεντάλια των εν δυνάμει υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει». Παραδέχθηκε ακόμη ότι, καθώς τα έσοδα από τη φωνή υποχωρούν, αναπόφευκτα η επέκταση του ομίλου σε νέες αγορές υπηρεσιών –ειδικά εκείνες που προσφέρονται ηλεκτρονικά– είναι σχεδόν μονόδρομος.

Ηδη ο όμιλος παρουσίασε την πρώτη ηλεκτρονική υπηρεσία, το «Cosmote Insurance». Πρόκειται για μια υπηρεσία που παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες ασφάλισης οχήματος, κατοικίας και πρωτοβάθμιας υγείας σε συνεργασία με τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στη χώρα μας. Η υπηρεσία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια «ασφαλιστική πύλη (portal)» που απευθύνεται σε όλη την ελληνική αγορά, αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Ο ΟΤΕ στοχεύει στην αύξηση των εσόδων από προμήθειες σε τέτοιου είδους πωλήσεις, αλλά και στη δημιουργία συνεργειών που προκύπτουν π.χ. με την αξιοποίηση των γιγαντιαίων call centres που διαθέτει ο όμιλος.

Το άνοιγμα της αγοράς των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων που επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση είναι ο καταλύτης της κινητικότητας που δημιουργείται στην ελληνική αγορά τυχερών παιγνίων. Η διαδικασία αυτή επιβάλλεται τόσο εξαιτίας της ανάγκης «τακτοποίησης» της αγοράς που λειτουργεί με προσωρινές άδειες, όσο και από την (τυπική) λήξη του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ στον διαδικτυακό στοιχηματισμό τον Οκτώβριο του 2020. Ο Οργανισμός (θεωρητικά) χάνει το μονοπώλιο στον στοιχηματισμό και το κρίσιμο είναι να διατηρήσει πλέον το μονοπώλιο των παιγνίων που διεξάγονται μέσω γεννήτριας τυχαίων αριθμών, τα γνωστά «φρουτάκια». Η αγορά αυτή είναι μικρότερη σε μέγεθος από τον στοιχηματισμό, αλλά θεωρείται πιο κερδοφόρος από τον στοιχηματισμό. Στον κόσμο του Διαδικτύου εύκολα κάποιος μπορεί να συγκρίνει τις αποδόσεις σε έναν αγώνα, αλλά δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την απόδοση μιας εικονικής ρουλέτας που γυρίζει στην οθόνη του παίκτη.