Σήμερα οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΤΕ για Εθνική Ασφαλιστική

Σήμερα οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΤΕ για Εθνική Ασφαλιστική

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται –εκτός απροόπτου– να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για το εάν θα αποδεχθεί την προσφορά της κινεζικής εταιρείας Gongbao για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η άποψη ότι η πρόταση της Gongbao πρέπει να απορριφθεί είναι ισχυρή και προβάλλεται ως επικρατέστερη, επαναφέροντας το σενάριο για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω δημόσιας εγγραφής (IPO) ή μέσω νέας διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η κινεζική Gongbao ήταν η μόνη που προσήλθε στο τελικό στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, προσφέροντας τίμημα 676 εκατ. ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας καλείται να λάβει τη σχετική απόφαση αξιολογώντας όχι μόνο το ύψος του τιμήματος αλλά τη συνολικότερη δραστηριότητα της κινεζικής εταιρείας, που φέρεται να έχει συμμετοχές σε επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου στην Κίνα.

Το γεγονός ότι η επένδυση στην Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί την πρώτη της Gongbao εκτός κινεζικών συνόρων, έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό και εκτιμάται ότι θα βαρύνει στη λήψη της τελικής απόφασης από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ. Αν και η προσφορά της Gongbao υπερβαίνει την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που έχει προσδιοριστεί στα 813 εκατ. ευρώ, η κινεζική εταιρεία ελέγχεται κυρίως ως προς την εμπειρία στην ασφαλιστική δραστηριότητα και την τήρηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, δηλαδή την ημέρα υποβολής δεσμευτικών προσφορών στις 7 Ιουνίου, ο κινεζικός όμιλος Fosun, που θεωρούνταν μέχρι τότε φαβορί στη μάχη διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, είχε αιφνιδίως αποσύρει το ενδιαφέρον του και δεν κατέθεσε τελικώς δεσμευτική προσφορά. Πηγές από την πλευρά του κινεζικού ομίλου δηλώνουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Η διοίκηση της τράπεζας, στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει μετά την υποβολή της μίας και μοναδικής προσφοράς από την Gongbao, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της εισαγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο, σενάριο που επανέρχεται σε περίπτωση που τελικώς απορριφθεί η προσφορά της κινεζικής εταιρείας.

Το σενάριο του IPO επανέρχεται με τη μορφή κυρίως της ιδιωτικής τοποθέτησης επενδυτών (private placement), αλλά προσκρούει στο αρνητικό κλίμα που έχει ενσκήψει στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Με αυτό το δεδομένο εξετάζεται πλέον και το ενδεχόμενο της εκκίνησης νέας διαγωνιστικής διαδικασίας, περίπου δύο χρόνια μετά την έναρξη του διαγωνισμού, που στο πρώτο του στάδιο είχε προκρίνει το επενδυτικό σχήμα της Exin.

Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε λύση και εάν επιλεγεί, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο, κάτι που προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp). Να σημειωθεί ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου της ΕΤΕ που φέρει την έγκριση της DG Comp. Η διοίκηση της ΕΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απευθύνει σχετικό αίτημα και έχει εξασφαλίσει την παράταση στην ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης έως το 2019. Σημειώνεται ότι η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου. Η καθαρή της θέση διαμορφώνεται στα 814,3 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εξαμήνου τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 34,1 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 317,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 89,2 εκατ. ευρώ είναι ασφάλιστρα μέσω του τραπεζικού δικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή