ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποφασισμένος να παρακάμψει την Κομισιόν ο ΑΔΜΗΕ

Αποφασισμένος να παρακάμψει την Κομισιόν ο ΑΔΜΗΕ

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, στο πλαίσιο της απόφασης της ΡΑΕ για απευθείας ανάθεση στην 100% θυγατρική του «Αριάδνη Interconnection» εμφανίζεται ο ΑΔΜΗΕ, παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. ζήτησε την απόσυρση της απόφασης κρίνοντας ότι αποτελεί παραβίαση του κοινοτικού δικαίου. Οπως επισήμως αναφέρουν κύκλοι του ΑΔΜΗΕ, η Κομισιόν, με την νέα πρόταση που διατύπωσε την περασμένη Δευτέρα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, περί σύστασης επιτροπής για τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών του έργου, επαναφέρει στο τραπέζι πρόταση που είχε καταθέσει ο Euroasia Ιnterconnector στο παρελθόν και είχε απορριφθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απαράδεκτη απαίτηση γιατί θα μπλόκαρε την υλοποίηση της διασύνδεσης. Δηλώνουν με έμφαση ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής καθώς επίσης και ότι δεν πρόκειται να επενδύσει κεφάλαια σε ένα έργο που θα καταλήξει να είναι όμηρος άλλων και υπενθυμίζουν ότι η εταιρεία έχει καταθέσει τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου από τα τέλη Μαΐου αλλά και αποδεικτικά χρηματοοικονομικής φερεγγυότητας. Η απόφαση της ΡΑΕ για απευθείας ανάθεση του έργου στην «Αριάδνη Interconnection» δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο θέμα «διαλειτουργικότητας» των συστημάτων Ελλάδας – Κύπρου, τονίζουν από τον ΑΔΜΗΕ, αφού ορίζει ως υπευθύνους τους διαχειριστές των δύο χωρών και θέτει ως όργανο επίλυσης τυχόν διαφορών τον ΕNTSO-E.

Η ΡΑΕ, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, όφειλε να αναλάβει δράση από τη στιγμή που υπήρχε διαπιστωμένη από τον ACER καθυστέρηση και κινδύνευε ο απρόσκοπτος εφοδιασμός της Κρήτης με ρεύμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την περασμένη Δευτέρα από τη ΡΑΕ να αποσύρει την απόφαση ανάθεσης του έργου στον ΑΔΜΗΕ με το επιχείρημα της παραβίασης του κοινοτικού δικαίου, ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το έργο στο πλαίσιο του PCI Eλλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι ως εθνικό έργο μπορεί να ανατεθεί από τον Ιανουάριο του 2019 και μετά και ενημέρωσε για τα νομικά ζητήματα περί αποζημιώσεων που μπορεί να εγείρει σε αυτή την περίπτωση ο Euroasia και που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστέρηση. Πρότεινε, τέλος, ως εναλλακτική λύση την ανάθεση του έργου στον ΑΔΜΗΕ στις αρχές του 2019 και τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος τα επενδυτικά σχήματα που θα συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση και στην κατασκευή του, χωρίς δέσμευση για συμμετοχή του Euroasia σε ποσοστό 39%, υπό την αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση ότι για τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, όταν διαπιστώνεται διάσταση απόψεων μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Εuroasia, θα αποφασίζει μια τριμελής τεχνική επιτροπή. Σε αυτή θα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος του ΑΔΜΗΕ, ένας του Euroasia και ένας ανεξάρτητος τεχνικός εμπειρογνώμονας που θα ορίσουν από κοινού οι ρυθμιστές. Ρόλο ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα φαίνεται να διεκδικεί ο διαχειριστής του Βελγίου Elia, που έχει εκφράσει ενδιαφέρον και για συμμετοχή στο έργο μέσω της εξαγοράς ποσοστού 30% από τον Euroasia. Με την πρόταση της σύστασης επιτροπής που θα αποφασίζει για τις τεχνικές προδιαγραφές, η Κομισιόν θέλει να διασφαλίσει τεχνικά τη διαλειτουργικότητα των ηλεκτρικών συστημάτων Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποιος θα αποφασίζει για τις τεχνικές προδιαγραφές ήταν το επίμαχο θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Εuroasia, που τελικά οδήγησε σε πλήρη ρήξη τις σχέσεις τους.

Το πώς θα κινηθεί η ελληνική πλευρά θα φανεί τις επόμενες ημέρες από τη στάση που θα κρατήσει η ΡΑΕ, στην οποία πέφτει και ο κλήρος των αποφάσεων.