Αρνητικές επιδόσεις για το Χ.Α. από τις αρχές του 2018

Αρνητικές επιδόσεις για το Χ.Α. από τις αρχές του 2018

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς, τόσο από τις αρχές του έτους όσο και κατά το τρίτο τρίμηνο, εμφανίζει το ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως καταγράφει σε σημείωμά της η Deutsche Bank. Αυτό το γεγονός εξηγεί την απουσία επενδυτών από την ελληνική αγορά και την άκρως επιφυλακτική στάση που τηρούν τα ξένα χαρτοφυλάκια, όπως έδειξαν τα πρόσφατα roadshows στο Λονδίνο.

Οπως επισημαίνει η Deutsche Bank, το τρίτο τρίμηνο ήταν δύσκολο για τα διεθνή περιουσιακά στοιχεία, με μόνο 15 από τα 38 που παρακολουθεί η γερμανική τράπεζα να εμφανίζουν θετικές συνολικές αποδόσεις. Στις αγορές νομισμάτων και εμπορευμάτων, μετά τις ισχυρές απώλειες που σημείωσαν τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, όπως το πέσο Αργεντινής, με πτώση 30,1% στο τρίμηνο, και η τουρκική λίρα (-24,2%), οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στο ασήμι (-8,8%), στον χαλκό (-4,9%) και στον χρυσό (-4,8%). Οι μετοχές διεθνώς παρουσίασαν μεικτή εικόνα, όπως τονίζει η Deutsche Bank, με αποδόσεις που κυμάνθηκαν από το -8,7% που σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών –εμφανίζοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των διεθνών αγορών– έως το +9% για τον δείκτη Bovespa της Βραζιλίας. Οι αγορές των ΗΠΑ, όπως επισημαίνεται, υπεραπέδωσαν σε σχέση με αυτές της Ευρώπης, με τον S&P 500 να σημειώνει κέρδη 7,7%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε μόνο κατά 1,3%.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο σημειώνει «μαύρη» πρωτιά και σε επίπεδο ετήσιων αποδόσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank. Συγκεκριμένα, το Χ.Α., μαζί με το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές του έτους μεταξύ των διεθνών αγορών, με πτώση της τάξεως του 12,5%. Ακολουθεί ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών με απώλειες 11,8%.

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι αμερικανικοί δείκτες ΝASDAQ και S&P 500, με άνοδο 17,5% και 10,6% αντίστοιχα από τις αρχές του 2018, ενώ από τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, το «χρυσό μετάλλιο» των αποδόσεων παίρνει το πετρέλαιο, με το Brent να σημειώνει κέρδη 30% και το αμερικανικό WTI να ενισχύεται 21,2%.

Παρόλο που το τρίτο τρίμηνο η Ελλάδα βγήκε από το καθεστώς των μνημονίων και θα περίμενε κανείς να δει να ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χ.Α., η αγορά, αντίθετα, έγινε δέκτης ισχυρών πιέσεων –με επίκεντρο τις τράπεζες, οι οποίες έχασαν το ένα τρίτο της κεφαλαιοποίησής τους– αλλά και απαξιωτικής συναλλακτικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιφυλακτική στάση των επενδυτών οφείλεται στις ανησυχίες που υπάρχουν για τις τράπεζες και, κυρίως, για τους φιλόδοξους στόχους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στους χαμηλούς ρυθμούς ανάκαμψης και στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, στη ρηχότητα της ελληνικής αγοράς αλλά και στην αρνητική διάθεση απέναντι στις αναδυόμενες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή