Αναιμική ανάπτυξη σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες

Αναιμική ανάπτυξη σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα τη διετία 2018 και 2019. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Πληροφορικής (ΕΙΤΟ), o τζίρος θα μειωθεί φέτος κατά 0,1% και θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο του χρόνου κατά 0,2%.

Σύμφωνα με τον ΕΙΤΟ, τα στοιχεία του οποίου επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), για φέτος η αρνητική εξέλιξη αποδίδεται στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, η οποία θα σημειώσει υποχώρηση κατά 0,8%.

Αντίθετα η αγορά πληροφορικής θα αναπτυχθεί κατά 1,5%. Ωστόσο το μεγάλο μέγεθος της αγοράς τηλεπικοινωνιών (3,75 δισ. ευρώ) έναντι του μεγέθους της αγοράς πληροφορικής (1,77 δισ. ευρώ) θα δώσει προβάδισμα στην υποχώρηση αντί στην ανάπτυξη. Για το 2019 το ΕΙΤΟ εκτιμά οριακή υποχώρηση τόσο της αγοράς τηλεπικοινωνιών (-0,2%) όσο και της πληροφορικής (-0,3%).

Από τις επιμέρους αγορές, μόνον το λογισμικό και οι υπηρεσίες πληροφορικής σημειώνουν ανάπτυξη. Οι ρυθμοί είναι χαμηλά μονοψήφιοι (2% έως 5% ανάλογα τη χρονιά), αλλά οπωσδήποτε είναι θετικοί. Αντιθέτως, όλες οι επιμέρους αγορές στις τηλεπικοινωνίες (εξοπλισμός, υπηρεσίες) κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Συνολικά, το 2018 η αγορά τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής θα ανέλθει σε 5,52 δισ. ευρώ, ενώ για του χρόνου αναμένεται να ανέλθει σε 5,50 δισ. ευρώ. Η πιο μεγάλη αγορά είναι εκείνη των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, η οποία για φέτος αναμένεται να ανέλθει σε 3,2 δισ. ευρώ, ενώ για του χρόνου επίσης θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

Πάντως, τα στοιχεία του ΕΙΤΟ δεν συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς, ειδικά εκείνων που δραστηριοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες. Οι τελευταίοι αναφέρουν ότι φέτος, πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, η αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ανακάμπτει και κυρίως η αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Ο ρυθμός αύξησης παραμένει χαμηλός, αλλά οπωσδήποτε βρίσκεται σε θετικό πεδίο της τάξης του 2% έως 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή