Διπλασιάζει την παραγωγή καφέ ο «Γολιάθ» της Nestlé

Διπλασιάζει την παραγωγή καφέ ο «Γολιάθ» της Nestlé

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλάσια παραγωγική δυνατότητα, με την επιπλέον ποσότητα να προορίζεται για εξαγωγές, θα έχει πλέον το εργοστάσιο καφέ της Nestlé Ελλάς, στα Οινόφυτα. Ο λόγος; Το πενταώροφο καβουρδιστήρι, που κάθε άλλο παρά τυχαία διοίκηση και εργαζόμενοι της εταιρείας τού έχουν δώσει την προσωνυμία «Γολιάθ», το οποίο εγκαινιάστηκε χθες παρουσία στελεχών της κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών επιχειρηματιών.

Η πολυαναμενόμενη επένδυση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται το 2016, ολοκληρώθηκε προσφέροντας πλέον πολύ περισσότερες δυνατότητες τόσο σε ό,τι αφορά την ποσότητα παραγωγής όσο και την ποικιλία των παραγόμενων προϊόντων. Από τις 10.000 τόνους καφέ που ήταν μέχρι σήμερα η παραγωγή, πλέον μπορεί να ανέλθει στις 20.000 τόνους ετησίως, ενώ εκτός από τον ελληνικό καφέ, υπάρχει πλέον η δυνατότητα για παραγωγή στην εν λόγω μονάδα και άλλων ειδών καφέ, όπως για παράδειγμα καφές εσπρέσο, αλλά και αρωματικός ελληνικός καφές (με την εταιρεία να προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της τον ελληνικό καφέ με ροδόνερο και τον ελληνικό καφέ με κανέλα και αστεροειδή γλυκάνισο). Στόχος της εταιρείας είναι η πρόσθετη ποσότητα, που μπορεί πλέον να παραχθεί, να κατευθύνεται για εξαγωγές στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Ευρώπη. Σήμερα ο ελληνικός καφές που παράγει η Nestlé Ελλάς, ο γνωστός καφές «Λουμίδης Παπαγάλος», εξάγεται κυρίως στις χώρες όπου υπάρχουν μεγάλες ελληνικές κοινότητες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία. Στο εργοστάσιο των Οινοφύτων, εξάλλου, πραγματοποιείται και η συσκευασία του στιγμιαίου καφέ Nescafé Classic που προορίζεται για την ελληνική αγορά. Στο εργοστάσιο καφέ απασχολούνται 130 άτομα μόνιμο προσωπικό και 15 εποχικό προσωπικό, ενώ συνολικά η Nestlé Ελλάς έχει 800 μόνιμους εργαζομένους.

Η επένδυση των 8,5 εκατ. ευρώ εντάσσεται σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ που υλοποίησε η εταιρεία την τελευταία τριετία, εν μέσω κρίσης. «Επιβεβαιώνουμε στην πράξη ότι είμαστε και παραμένουμε εδώ», επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nestlé Ελλάς Νίκος Εμμανουηλίδης, προσθέτοντας ότι «η νέα επένδυση σημαίνει δέσμευση για το μέλλον του εργοστασίου, σημαίνει ανάπτυξη». «Μήνυμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» χαρακτήρισε τις επενδύσεις της Nestlé στην Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, απευθυνόμενος στη διοίκηση της εταιρείας, είπε χαρακτηριστικά: «Εχετε πετύχει μεγάλη νίκη, νίκη για όλη την Ελλάδα, καθώς προχωρήσατε σε μια επένδυση σε μια χώρα που λέει ότι θέλει επενδύσεις, αλλά δεν το δείχνει».

Η επίπτωση των φόρων

Η επένδυση στον καφέ αποκτά ίσως μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς έρχεται σε με περίοδο αντίξοων συνθηκών για τον κλάδο. Η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ από το 2017 οδήγησε τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου σε μείωση των πωλήσεων από το κανάλι του σούπερ μάρκετ της τάξης του 6%, χωρίς, βεβαίως, να μπορούν να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στο κανάλι της εστίασης, αλλά και οι απώλειες από το λαθρεμπόριο καφέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή