Νέα πτώση την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο

Νέα πτώση την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα έντονων συγκινήσεων ήταν η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου για το ελληνικό Χρηματιστήριο, με την αγορά να μετατρέπεται σε τρενάκι του τρόμου, αφού μετά το τραπεζικό κραχ της Τετάρτης, ακολούθησε το ράλι της Πέμπτης και η νέα υποχώρηση της Παρασκευής. Οι ανησυχίες των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες, και το εάν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, έχουν «εγκλωβίσει» τον κλάδο σε έναν κλοιό έντονων πιέσεων ο οποίος ξεκίνησε τον Μάιο και εντάθηκε το τελευταίο διάστημα. Την Παρασκευή οι τράπεζες δεν ήταν οι μοναδικοί αποδέκτες των ρευστοποιήσεων (εξαίρεση η Eurobank στο +2,23%), αλλά οι πωλητές «εξαπλωθήκαν» και στα υπόλοιπα blue chips, με τις Jumbo, Lamda Development, «Τιτάν», ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 2,57% στις 658,97 μονάδες και κοντά στα χαμηλά ημέρας, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,74%, ενώ στο -1,78% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης στις 538,55 μονάδες. Ο τζίρος «ανέβασε» και πάλι ταχύτητα και διαμορφώθηκε στα 75,34 εκατ. ευρώ, με το 60% του συνόλου να αφορά συναλλαγές στις τράπεζες.

Ο απολογισμός αυτής της «μαύρης» εβδομάδας για το ελληνικό Χρηματιστήριο προκαλεί προβληματισμό για τη συνέχεια. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξης του 4,73% και βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 Μαρτίου του 2017, ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 5%, ενώ το 6,75% έφτασαν οι απώλειες στον τραπεζικό δείκτη. Παρά τις συνεχόμενες συσκέψεις για το Χρηματιστήριο και τις τράπεζες και την πρώτη μάλιστα κυβερνητική σύσκεψη για το Χ.Α. υπό την προεδρία του πρωθυπουργού ύστερα από περίπου 3,5 χρόνια, και παρά τις αναφορές και διαρροές περί σχεδίων για τη δημιουργία ενός ειδικού φορέα που θα διαχειριστεί μέρος των κόκκινων δανείων συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της εξυγίανσης των τραπεζών, οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται ότι το τραπεζικό πρόβλημα στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Πάντως, όπως επισημαίνουν οι εγχώριοι αναλυτές, το «θετικό» της συνεδρίασης της Παρασκευής είναι πως οι τράπεζες έστω και αν ξεκίνησαν με κέρδη και μετά «γύρισαν» σε απώλειες, έβγαλαν ωστόσο αντίδραση στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά. Η Alpha Bank έκλεισε με πτώση 3,23% ενώ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι και κατά 4,49%, η Εθνική υποχώρησε 2,61% ενώ είχε φτάσει μέχρι το -3,71%, η Εurobank έκλεισε στο +2,23% ενώ είχε αγγίξει το -5,83% και η Πειραιώς, η οποία υποχώρησε 3,52%, ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί 11,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή