Κοντά σε συμφωνία για ανάληψη του ελέγχου της FF οι ομολογιούχοι

Κοντά σε συμφωνία για ανάληψη του ελέγχου της FF οι ομολογιούχοι

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της πλειονότητας των ομολογιούχων για τους όρους συμμετοχής τους στην αναδιάρθρωση του δανεισμού αλλά και των λειτουργιών της Folli Follie διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Εφόσον αυτό καταστεί δυνατό, όπως πλέον πιθανολογείται εντόνως, εκτιμάται πως μπορεί μαζί ίσως και με κάποιους προμηθευτές αλλά και τους εργαζομένους να εξασφαλιστεί η συναίνεση των εκπροσώπων του 60% των υποχρεώσεων του ομίλου, η οποία είναι απαραίτητη για την υποβολή του πλάνου εξυγίανσης που θα κληθεί να εγκρίνει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στα τέλη Νοεμβρίου. Το έργο της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των ομολογιούχων και κυρίως μεταξύ των ομολογιούχων και των συμβούλων αναδιάρθρωσης της Folli Follie έχουν αναλάβει η Houlihan Lokey, η Latham & Watkins και η AXIA Ventures Group Ltd, όπως και η UBS. 

Οι τρεις πρώτοι εκπροσωπούν και συμβουλεύουν τους ομολογιούχους της έκδοσης των χρεογράφων ονομαστικής αξίας 249,5 εκατ. ευρώ που λήγουν του χρόνου το καλοκαίρι και η τελευταία τους κατόχους των τίτλων ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (131 εκατ. ευρώ) που ωριμάζουν το 2021. Αγνωστο παραμένει ακόμα εάν θα προσυπογράψουν την αίτηση οι ελληνικές τράπεζες που έχουν απαιτήσεις ύψους 46 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται πάντως να προχωρήσει τελικά πριν από τη συζήτηση στο πρωτοδικείο η πώληση του 36,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Αττικά Πολυκαταστήματα από τη Folli Follie, σε υψηλότερο τίμημα από αυτό των απαιτήσεων των τραπεζών –που έχουν αυτές τις μετοχές ως ενέχυρο– και να ικανοποιηθούν οι τράπεζες (υπό διαπραγμάτευση ή δικαστική απόφαση φαίνεται να παραμένει και το εάν θα ικανοποιηθούν στο 100%) και η διαφορά να χρηματοδοτήσει μαζί με άλλα κεφάλαια την αναδιάρθρωση. Από την πλευρά της Folli Follie τον κύριο όγκο της δουλειάς κάνει πλέον αποκλειστικά η Deloitte που άλλωστε διαμορφώνει, μαζί με τον Chief Restructuring Officer που έχει τοποθετηθεί, και το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο της Folli Follie.

Στην παρούσα φάση πάντως διαφαίνεται πως το τελικό σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή του συνόλου των απαιτήσεων των ομολογιούχων σε μετοχές, που θα σημάνει την εξαφάνιση των υφιστάμενων μετόχων, τη χρηματοδότηση της εταιρείας με επιπλέον κεφάλαια, τη ρύθμιση των υπολοίπων υποχρεώσεων της εταιρείας σε δόσεις και την τοποθέτηση νέου management. Η μοναδική περίπτωση η διοίκηση Τζώρτζη Κουτσολιούτσου να παραμείνει στη θέση της, συνδέεται με τη δυνατότητά του να εμφανίσει επενδυτή, όπως έχει δηλώσει, που θα συμμετάσχει με σημαντικά κεφάλαια στο όλο εγχείρημα και θα στηρίξει την παραμονή του. Και αυτό πάλι υπό όρους, εξηγούν στην «Κ» πηγές με άμεση γνώση των όσων συζητούνται από όσους έχουν πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Σημειώνεται πως την αίτηση έγκρισης σχεδίου εξυγίανσης κάνει η FF Group Finance Luxembourg, η οποία είναι η εκδότρια των δύο ομολόγων. Στην ουσία πρόκειται, πλέον, απλώς για παρένθετη εταιρεία, αφού εάν οι ομολογιούχοι παρέμβουν κατά των όσων υποστηρίξει θα καταπέσει η αίτησή της, εξηγούν νομικοί κύκλοι. Επίσης, σημειώνεται πως η υποβολή του πλάνου εξυγίανσης δεν προαπαιτεί την έγκριση των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie, η οποία έχει «σκαλώσει» σε νομικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους. Οπως πληροφορείται η «K», η EY μπορεί εντέλει να είναι αυτή που θα τις ελέγξει αλλά μόνον εφόσον γίνουν δεκτοί όροι που έχει προτάξει. Εν τω μεταξύ αναμένεται να αναβληθεί η προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη 10 Οκτωβρίου τακτική γενική συνέλευση της Folli Follie, αν και δεν εξεδόθη ακόμα, όπως αναμενόταν μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Την ίδια ώρα πάντως οι σημερινοί μέτοχοι μειοψηφίας της Folli Follie, ξένοι θεσμικοί ως επί το πλείστoν, τα δικαιώματα των μετοχών των οποίων θα μηδενιστούν εφόσον προχωρήσει το πλάνο των ομολογιούχων, έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν το δικό τους plan B. Αν δηλαδή τους δοθεί η ευκαιρία να προχωρήσουν σε γενική συνέλευση και στην απομάκρυνση της διοίκησης Κουτσολιούτσου με σκοπό να διαπραγματευτούν αυτοί τους όρους αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων της FF. Την πρωτοβουλία φέρεται να έχει αναλάβει η Fidelity, που κατέχει το 5,93% των μετοχών, συνεπικουρούμενη από άλλους μικρότερους μετόχους όπως οι Vanguard, Norges Bank, Swedbank, BlackRock, Global X και άλλοι 51 θεσμικοί. Εάν στο μέτωπο αυτό προσχωρούσε και η Fosun (ελέγχει 16,37%) υπολογίζεται πως θα συνασπίζονταν το 35% του μετοχικού κεφαλαίου και σε μια αντιπαράθεση με το 37,5% περίπου που φέρεται να ελέγχει η πλευρά Κουτσολιούτσου να αποσπούσε και την υποστήριξη των ιδιωτών μικρομετόχων επιβάλλοντας νέο management.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή