Αν το κράτος ήταν επιχείρηση, θα είχε βάλει λουκέτο

Αν το κράτος ήταν επιχείρηση, θα είχε βάλει λουκέτο

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ήταν επιχείρηση θα είχε μάλλον κλείσει με τόσο αρνητική καθαρή θέση.

Πρόκειται, όμως, για το ελληνικό κράτος το οποίο, όπως αποκαλύπτει χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ, κατέχει αρνητικά πρωτεία μεταξύ 69 χωρών στο ισοζύγιο μεταξύ των υποχρεώσεών του και του ενεργητικού του, δηλαδή των περιουσιακών του στοιχείων, χρηματοοικονομικών και μη.

Προφανώς, λόγω του μεγάλου απόλυτου ύψους του ελληνικού δημοσίου χρέους, η καθαρή θέση της Ελλάδας είναι αρνητική, ίση με το 111% του ΑΕΠ της.

Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Νορβηγία με θετική καθαρή θέση ίση με το 348% του ΑΕΠ της. Συνολικά, μελετήθηκαν 69 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 59% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οπως σημειώνει η έκθεση, το ενεργητικό των χωρών του δείγματος είναι κατά μέσον όρο 102% του ΑΕΠ τους, με τη Νορβηγία να προηγείται και πάλι με 398% του ΑΕΠ της και την Ινδία στην τελευταία θέση με 21% του ΑΕΠ της. Οι υποχρεώσεις από την άλλη πλευρά είναι στο 70% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο. Ετσι, προκύπτει η καθαρή θέση, που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι αρνητική.

Αν το κράτος ήταν επιχείρηση, θα είχε βάλει λουκέτο-1

Τα πλεονάσματα

Στην έκθεση Fiscal Monitor, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της συνόδου στο Μπαλί, το Ταμείο προβλέπει για την Ελλάδα επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, όχι όμως και υπερπλεονάσματα, όπως υπολογίζει η κυβέρνηση, φιλοδοξώντας να τα μοιράσει ως κοινωνικό μέρισμα ή για να καλύψει μέρος των αντιμέτρων, που μπορεί να θυσιαστούν για να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του την άνοιξη για 2,9% του ΑΕΠ, ενώ αμετάβλητη άφησε την εκτίμησή του ότι στο ίδιο επίπεδο, 3,5% του ΑΕΠ, θα διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα επόμενα χρόνια ώς το 2022, όπως προβλέπει η σχετική δέσμευση με τους δανειστές. Η κυβέρνηση, όμως, έχει διαφορετική εκτίμηση. Στο προσχέδιο προϋπολογισμού εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι φέτος 3,74% του ΑΕΠ και το 2019 θα ανέβει στο 4,14% του ΑΕΠ, ενώ το μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέβει στο 4,15% το 2020, στο 4,53% το 2021 και στο 5,19% το 2022. Ετσι προέκυψαν oι παροχές 3,5 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις της εκτιμούσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3,7% του ΑΕΠ φέτος και το 2019.

Βελτιωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες της περασμένης άνοιξης είναι, εξάλλου, οι προβλέψεις του Ταμείου για το δημόσιο χρέος, καθώς εν τω μεταξύ μεσολάβησαν και οι αποφάσεις του Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Ετσι, το ΔΝΤ εκτιμά τώρα ότι το χρέος διαμορφώνεται ως εξής: 188,1% του ΑΕΠ φέτος, (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 191,3% του ΑΕΠ), 176,9% του ΑΕΠ το 2019 (έναντι 181,8% του ΑΕΠ), 169,3% του ΑΕΠ το 2020 (έναντι 177% του ΑΕΠ), 162,7% το 2021 (έναντι 172,2%), 155,1% του ΑΕΠ το 2022 (έναντι 168,7% του ΑΕΠ) και 151,1% του ΑΕΠ το 2023, (έναντι 165,1% του ΑΕΠ). Η κυβέρνηση εκτιμά στο προσχέδιο προϋπολογισμού ότι το χρέος θα διαμορφωθεί φέτος στο 183% και το 2019 στο 170% του ΑΕΠ. Η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της Κομισιόν, εξάλλου, του περασμένου Ιουνίου προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 188% του ΑΕΠ το 2019 και στο 169,9% το 2020. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, όπου θα συνεχίσει τις επαφές του με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, μετά τις χθεσινές συναντήσεις του στη Σιγκαπούρη. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μπαλί για τη σύνοδο του Ταμείου, όπου είναι πιθανό να συναντηθεί με την επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, όπως κατά παράδοση γίνεται τα τελευταία χρόνια. Το ΔΝΤ παραμένει στην ομάδα των δανειστών που ασκούν τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Αν και με λιγότερο καθοριστικό ρόλο, το Ταμείο επηρεάζει με τις θέσεις του τη στάση των αγορών. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών θα θελήσει προφανώς να επιχειρηματολογήσει υπέρ της μη μείωσης των συντάξεων, καθώς το Ταμείο επιμένει πως το συγκεκριμένο μέτρο είναι διαρθρωτικό και πρέπει να διατηρηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή