Η έλλειψη ρευστότητας θέτει εν αμφιβόλω τη διάσωση της ΕΒΖ

Η έλλειψη ρευστότητας θέτει εν αμφιβόλω τη διάσωση της ΕΒΖ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξέμεινε από ρευστό η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και πλέον τίθεται εν αμφιβόλω η διάσωσή της. Η πλευρά του ενδιαφερόμενου επενδυτή, Innovation Brain, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», ενώ η πλευρά του πωλητή, ελληνικό Δημόσιο, ασκεί πιέσεις ο νέος επενδυτής να διαθέσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την «ενδιάμεση» περίοδο λειτουργίας της επιχείρησης.

Με τον όρο «ενδιάμεση» περίοδος λειτουργίας ορίζεται το διάστημα από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι να υπάρξει η οριστική συμφωνία πώλησης των μετοχών της επιχείρησης. Αυτή τη στιγμή, μεταξύ πωλητή και αγοραστή υπάρχει μόνο ένα μνημόνιο συνεργασίας. Απαιτείται επομένως χρόνος μέχρι να υπάρξει μια οριστική συμφωνία μεταβίβασης της επιχείρησης, αλλά, όπως αποκάλυψε χθες ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μέχρι τότε η εταιρεία χρειάζεται τουλάχιστον δύο εκατ. ευρώ. Τα προαναφερθέντα κεφάλαια απαιτούνται για την αποπληρωμή μέρους χρεών ύψους 7 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές όπως είναι η ΔΕΠΑ ως προμηθεύτρια ενέργειας και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως ο μεταφορέας των πρώτων υλών στα εργοστάσια της ΕΒΖ. Επίσης πρέπει να αποπληρωθούν αγρότες για τα παραγόμενα προϊόντα τους, τα οποία επίσης δεν μπορούν να φτάσουν στα εργοστάσια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Η Innovation Brain στη γραπτή της ανακοίνωση, που διένειμε χθες, έκανε λόγο για αβεβαιότητα λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων στην Ελλάδα. «Αυτό δεν είναι καθόλου καλό και είναι ανησυχητικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την επιχείρηση «οι (Ελληνες) αγρότες να μπορέσουν να παραδώσουν την παραγωγή τους και να αποζημιωθούν δίκαια γι’ αυτό». Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι η Innovation Brain έχει συμφωνήσει στην πώληση 80.000 μετρικών τόνων προϊόντων ζάχαρης και ότι έχει διασφαλίσει προς τον σκοπό αυτό κεφάλαια ύψους 30 εκατ. ευρώ. «Προσφέρουμε ρευστότητα και ζητούμε μια μικρή ασφάλεια για αυτή (την επένδυση)», σχολίασε ο επικεφαλής της επιχείρησης δρ Λούκας Φέκερ.

Από την πλευρά του το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει ο επενδυτής να τοποθετήσει τα κεφάλαια που θα στηρίξουν την παραγωγή ζάχαρης μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ζητεί δηλαδή ένα μοντέλο διάσωσης της ΕΒΖ τύπου «Νεώριον», όπου ο επενδυτής θα δημιουργήσει, με τις δικές του δυνάμεις, έναν προσωρινό μηχανισμό λειτουργίας της επιχείρησης παραγωγής ζάχαρης μέχρι την οριστική μεταβίβαση της εταιρείας. Κι εδώ είναι που ξεκινάει η διελκυστίνδα μεταξύ των δύο ενδιαφερομένων, καθώς η εταιρεία-επενδυτής μοιάζει να μη θέλει να αναλάβει. Πάντως χθες ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι η έκβαση της υπόθεσης θα κριθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Προειδοποίησε ωστόσο ότι αν απομακρυνθεί από τη σχετική διαδικασία η Innovation Brain, πιθανόν να μη βρεθεί άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής. Η τελευταία είναι μια εταιρεία ανασυγκρότησης επιχειρήσεων με παρουσία σε Σερβία, Κύπρο, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ο επικεφαλής της, δρ Φέκερ, στο παρελθόν είχε εργαστεί σε επιχειρήσεις συμβούλων όπως οι ΕΥ, KPMG και Alvarez Marsal.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή