Χρηματιστήριο: Οριακά κέρδη μετά τέσσερις συνεδριάσεις

Χρηματιστήριο: Οριακά κέρδη μετά τέσσερις συνεδριάσεις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μία συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων, το ελληνικό Χρηματιστήριο κατάφερε να σπάσει το τετραήμερο πτωτικό σερί, έστω και με οριακά κέρδη, με τις τραπεζικές μετοχές να ξεχωρίζουν και πάλι, αυτή τη φορά θετικά, με τον τζίρο όμως να μην «υπόσχεται» μεγάλες… συγκινήσεις για το επόμενο διάστημα. Οπως και στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ενδοσυνεδριακά η εικόνα της αγοράς κάθε άλλο παρά βαρετή ήταν. Αυτή τη φορά αντί για ράλι και πτώση είχαμε βουτιά και αντίδραση. Αρχικά, ο Γενικός Δείκτης πήρε την κατηφόρα λόγω του μεγάλου sell-off στη Wall Street που προηγήθηκε αλλά και των τριγμών που μεταδόθηκαν στην Ασία και στην Ευρώπη. Μετά τη νέα αυτή –πρωινή κυρίως– πτώση που οι τραπεζικές μετοχές σημείωναν και πάλι ισχυρές απώλειες (έως το -3,9% έφτασε ο τραπεζικός δείκτης), η αγορά άρχισε να δείχνει τάσεις… αντίστασης, παρόλο που το διεθνές κλίμα ήταν αρνητικό. Οι «εσωτερικές» αυτές στηρίξεις, όπως τις χαρακτήρισαν οι εγχώριοι αναλυτές, κατάφεραν να «κρατήσουν» την αγορά πάνω από τις 620 μονάδες με τους αγοραστές να παίρνουν τα ηνία στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης στέλνοντας πρώτα τις τράπεζες στα θετικά.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 626,86 μονάδες, ενώ έφτασε έως και το -2,45%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,35%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,20% στις 487,24 μονάδες, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,77 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το μεγάλο ερώτημα είναι αν η χθεσινή θετική συμπεριφορά της αγοράς μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας τεχνικής αντίδρασης μετά την πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων, αν και το διεθνές κλίμα δεν βοηθά. Οπως σημειώνει η Merit Χρηματιστηριακή, η εικόνα των διεθνών αγορών δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία, για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της εγχώριας αγοράς. Αν μη τι άλλο, θα είναι δύσκολη μια ανοδική αντίδραση υπό αυτές τις συνθήκες. Η κρίσιμη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στην περιοχή των 610-590 μονάδων. Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου της Fast Finance, o δείκτης τραπεζών, παρά τη χθεσινή αναγκαία και ανακουφιστική τεχνική αντίδρασή του, έχει μπροστά του περαιτέρω ταλαιπωρία, έχοντας διασπάσει σημαντικές τεχνικές στηρίξεις. Οι 560 μονάδες αποτελούν σημαντική αντίσταση και μόνο άνω αυτού του επιπέδου μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή