ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σταθάκης: Ξεκινά στα τέλη του έτους η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

stathakis-xekina-sta-teli-toy-etoys-i-ilektriki-diasyndesi-tis-kritis-2277623

Την έναρξη υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική μέχρι το τέλος του έτους και την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2022 ανακοίνωσε από το Ηράκλειο της Κρήτης χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι στο μεταβατικό στάδιο από το 2020 και μέχρι τη λειτουργία της νέας διασύνδεσης θα «σβήσουν» οι ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ, βάσει κοινοτικής υποχρέωσης, ενώ θα υπάρξει αίτημα προς την Κομισιόν για την παράταση λειτουργίας των νεότερων μονάδων που είναι λιγότερο ρυπογόνες. Η επάρκεια του νησιού, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, θα ενισχυθεί επίσης με προσθήκη νέων ευέλικτων μονάδων αλλά με και συμπληρωματικά μέτρα που προβλέπει σχέδιο που επεξεργάστηκε η ΡΑΕ.

Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, ο υπουργός τόνισε ότι φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection» στην οποία ο ΑΔΜΗΕ έχει ποσοστό τουλάχιστον 51%. Η Euroasia Interconnector έχει το δικαίωμα, τους επόμενους δύο μήνες, να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης» με ποσοστό έως 39%. «Πλέον, έχει επιλυθεί και η τελευταία εκκρεμότητα που αφορά τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας του τμήματος Κρήτη – Αττική με το τμήμα Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ, καθώς συμφωνήθηκε να επιληφθεί τεχνική επιτροπή», τόνισε ο υπουργός. Η λύση για τις τεχνικές προδιαγραφές, που ήταν το τελευταίο στάδιο για την οριστική συμφωνία υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, «οριστικοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και, πλέον, διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε η Κομισιόν να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την πρόταση για την παράταση της λειτουργίας των νεότερων μονάδων κατά το μεταβατικό στάδιο».

Ο ίδιος τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ σε διάστημα 14 μηνών έχει προωθήσει επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ που αφορούν την εκκίνηση της β΄ φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, τη συμβασιοποίηση της γ΄ φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων και τη συμβασιοποίηση της «μικρής» διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της α΄ φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ελάφρυνε, κατά 80 εκατ. ευρώ, τις χρεώσεις των ΥΚΩ και πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της διπλής διασύνδεσης της Κρήτης θα υπάρξει περαιτέρω μείωση, τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ. «Το 2023, οι χρεώσεις των ΥΚΩ σχεδόν θα μηδενιστούν, επιτρέποντας οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών να μειωθούν κατά 10%», εκτίμησε ο κ. Σταθάκης.