ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαπραγματεύσεις Πειραιώς με funds για το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ

diapragmateyseis-peiraios-me-funds-gia-to-omologo-ton-500-ekat-eyro-2277644

Σε διαπραγματεύσεις με επενδυτικά funds για την κάλυψη του ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement), βρίσκεται η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Στόχος είναι η κάλυψη της έκδοσης να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα ή το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στη σχετική κατεύθυνση που έχει δώσει ο SSM για την κεφαλαιακή της ενίσχυση έως τα τέλη του 2018.

Η διοίκηση της τράπεζας σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές εξετάζει παραλλήλως εναλλακτικά σενάρια, μεταξύ των οποίων η κάλυψη του ομολόγου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το σενάριο αυτό θα ενεργοποιηθεί εφόσον δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για την κάλυψη της έκδοσης από ιδιώτες επενδυτές. Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εμφανίζεται αισιόδοξη για την επιτυχία άντλησης των απαιτούμενων κεφαλαίων, κόντρα μάλιστα στο αρνητικό κλίμα που υπάρχει στις διεθνείς αγορές, και σύμφωνα με πληροφορίες τα μηνύματα από τις εντατικές επαφές που γίνονται στο Λονδίνο δεν είναι απογοητευτικά. Η λύση του ΤΧΣ προκρίνεται –σε περίπτωση που δεν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον– έναντι άλλων επιλογών όπως η μετατροπή των Cocos σε μετοχές, που επίσης έχει εξεταστεί, ή η δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού. Το σενάριο της μετατροπής των Cocos φαίνεται ότι έχει απορριφθεί με δεδομένο ότι δεν συντρέχουν και οι αναγκαίες προϋποθέσεις που είναι:

• Ο δείκτης CET1 της τράπεζας, υπολογισμένος σε ενοποιημένη ή ατομική βάση να υπολείπεται του 7%.

• Η μη καταβολή από την τράπεζα συνολικά ή μερικά των τόκων σε δύο ημερομηνίες (όχι απαραίτητα συνεχόμενες).

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) του oμίλου Πειραιώς διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στο 14% σε pro-forma βάση, ενώ χωρίς την pro-forma εφαρμογή διαμορφώθηκε στο 13,6%. Η προσπάθεια της διοίκησης είναι σαφές ότι αποσκοπεί στο να αποτρέψει το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω κρατική εμπλοκή στην τράπεζα μέσω του ΤΧΣ, σενάριο πάντως που δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν η προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτών δεν καρποφορήσει. Τυχόν περαιτέρω εμπλοκή του ΤΧΣ, το οποίο ελέγχει το 26% της Τράπεζας Πειραιώς, θα συνοδευθεί με την υποχρέωση να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης για τη μείωση του κόστους της, που πιθανότατα θα περιλαμβάνει κλείσιμο καταστημάτων και περαιτέρω συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα πάντως με αρμόδιες πηγές, το ενδεχόμενο η Τράπεζα Πειραιώς να καταφύγει σε κρατική στήριξη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι οι εποπτικές αρχές δεν προκρίνουν την επιλογή της κρατικής ενίσχυσης, η πρόσβαση στην οποία έχει καταστεί άλλωστε εξαιρετικά περίπλοκη όχι μόνο για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η άντληση πάντως ιδιωτικών κεφαλαίων, με κόστος που θεωρείται εύλογο, δυσχεραίνεται από τη συνεχιζόμενη αναταραχή στις αγορές που προκαλείται τόσο από την ιταλική κρίση όσο και από την τεταμένη κατάσταση στις αμερικανικές αγορές, που πυροδοτεί περαιτέρω το αρνητικό κλίμα και τις ανησυχίες των επενδυτών. Σε αυτό το περιβάλλον, βασικό εμπόδιο είναι αφενός η εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων και αφετέρου το κόστος άντλησής τους, που έχει εκτοξευθεί σε διψήφια νούμερα. Η άνοδος στις τιμές των κρατικών τίτλων λόγω Ιταλίας έχει συμπαρασύρει σε άνοδο και τα επιτόκια στα εταιρικά ομόλογα και είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις σε αντίστοιχες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών έχουν ξεπεράσει το 10%. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι την προηγούμενη εβδομάδα δύο τράπεζες και συγκεκριμένα η δανέζικη Van Lanschot Kempen και η αυστριακή Volksbank Wien ανέστειλαν παρόμοιες εκδόσεις λόγω των συνθηκών στις αγορές.