Συνεχίστηκε η άνοδος στο Χ.Α. με κέρδη 1,61%

Συνεχίστηκε η άνοδος στο Χ.Α. με κέρδη 1,61%

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα άνοδο σημείωσε το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον τζίρο ωστόσο να διαμορφώνεται και πάλι σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να τηρούν επιφυλακτική στάση στην ελληνική αγορά, παρά τις ισχυρές πιέσεις που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα και οι οποίες κορυφώθηκαν στο ισχυρό τραπεζικό sell-off των αρχών Οκτωβρίου. Το γεγονός ότι το Χ.Α. παραμένει εξαιρετικά ρηχή αγορά αποτελεί και μεγάλο αποτρεπτικό παράγοντα για τους ξένους επενδυτές, αφού οποιαδήποτε εσωτερική ή εξωτερική αναταραχή είναι ικανή να οδηγήσει τα ευάλωτα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σε ελεύθερη πτώση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,61%, στις 644,66 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,19%, στις 1.697,62 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,34%, στις 502,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,91 εκατ. ευρώ. Στα θετικά, πάντως, της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ότι το Χ.Α. δεν έχασε τα (περισσότερα) ενδοσυνεδριακά κέρδη του, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, με τον Γενικό Δείκτη να λαμβάνει ώθηση και στήριξη από τη συνέχιση της (μέτριας) βελτίωσης των ελληνικών ομολόγων, τα οποία πήραν και πάλι «σήμα» από τα ιταλικά. Μένει να φανεί, ωστόσο, αν η αγορά ξέφυγε από αυτόν τον κύκλο της… ενδοσυνεδριακής ανατροπής, καθώς, εάν όχι, η ανοδική τάση θα παραμείνει περιορισμένη.

Οπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ», η συμπεριφορά του ελληνικού Χρηματιστηρίου κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις με την αναστολή πωλήσεων τραπεζικών κυρίως τίτλων από τους πωλητές ενθαρρύνει τους αγοραστές που οδηγούν ψηλότερα τον Γενικό Δείκτη, κυρίως ενδοσυνεδριακά, αφού μέχρι το τέλος μέρος των κερδών χάνεται, καθώς οι αγοραστές ξεμένουν από καύσιμα. Είναι φανερό ότι με τη διαδικασία αυτή η αναρρίχηση δεν μπορεί να πάει πολύ ψηλότερα παρά μέχρι τα όρια αντίστασης που προσδιορίζει η τεχνική ανάλυση, στην περιοχή δηλαδή των 660 μονάδων στο αισιόδοξο σενάριο, ενόσω συνεχίζεται η απουσία θετικών καταλυτών. Αυτό, όπως επισημαίνει, είναι το αποτέλεσμα της συντήρησης του σκηνικού χαμηλών προσδοκιών στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με τη διατήρηση επιβαρυντικών παραγόντων στο διεθνές περιβάλλον, με την τραπεζοκεντρική ελληνική αγορά να πρέπει να αναζητήσει και άλλους καταλύτες (π.χ. την πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις) και εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή