Μέσω Βουλγαρίας η επέκταση στα Βαλκάνια της «Μύλοι Λούλη»

Μέσω Βουλγαρίας η επέκταση στα Βαλκάνια της «Μύλοι Λούλη»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άνοιξη του 2019 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος μύλος που εξαγόρασε τον Ιούνιο η βιομηχανία «Μύλοι Λούλη» στη Βουλγαρία, μύλος που αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα επανεισόδου της εταιρείας στην αγορά των Βαλκανίων. Πάντως, νέα εξαγορά δεν είναι μέσα στο πλάνο της εισηγμένης για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, καθώς προτεραιότητα παραμένει η επέκταση με προσεκτικά βήματα.

Οπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της «Μύλοι Λούλη» κ. Νίκος Λούλης, στο πλαίσιο του συνεδρίου 1ο ATHEX Small Cap η εταιρεία είχε προχωρήσει πέρυσι στην εξαγορά οικοπέδου έξω από τη Σόφια με στόχο την κατασκευή μύλου. Ωστόσο, παρουσιάστηκε η ευκαιρία στο Τόσεβο της Βουλγαρίας, όπου έναντι 2,25 εκατ. ευρώ η «Μύλοι Λούλη» εξαγόρασε μύλο κατασκευής μόλις του 2015. Στον μύλο πραγματοποιούνται επενδύσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν εργασίες συντήρησης, καθώς ήταν κλειστός για δύο χρόνια, και ορισμένες προσθήκες. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του εν λόγω μύλου είναι ότι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 13 χλμ. από τα σύνορα της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία και 250 χλμ. από το Βουκουρέστι.

«Θέλουμε να είμαστε πρώτοι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο μύλος στη Βουλγαρία αποτελεί το πρώτο βήμα. Μελλοντικά θα υπάρξει ανάπτυξη, αλλά όχι εντός της προσεχούς τριετίας», δήλωσε ο κ. Ν. Λούλης, επισημαίνοντας ότι η επέκταση στα Βαλκάνια δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσω παραγωγικών μονάδων στην περιοχή και όχι μέσω εξαγωγών από την Ελλάδα. Κι αυτό διότι η εξαγωγή αλεύρων από την Ελλάδα έχει υψηλό μεταφορικό κόστος το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 10% της αξίας του και δεύτερον, η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι βασικές σιτοπαραγωγές χώρες.

Εξαγωγές, από την άλλη, μπορούν να πραγματοποιηθούν στα προϊόντα που παράγει η θυγατρική της «Μύλοι Λούλη», η Kenfood, καθώς πρόκειται για μείγματα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Για τον λόγο αυτό η εταιρεία έχει δημιουργήσει εδώ και ένα χρόνο τμήμα εξαγωγών, καθώς και ευρύ δίκτυο αντιπροσώπων σε διάφορες χώρες. Για το 2018 η «Μύλοι Λούλη» έχει θέσει στόχο ο τζίρος της να διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ (έναντι 97,7 εκατ. ευρώ το 2017).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή