Στην τελική ευθεία μετά επτά χρόνια η επένδυση στην Κασσιόπη

Στην τελική ευθεία μετά επτά χρόνια η επένδυση στην Κασσιόπη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Μπουλντόζες εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 φιλοδοξεί να βάλει η NCH Capital στην περιοχή Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, επτά ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής της. Θα χρειαστεί, βέβαια, μέχρι τότε το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης της κυβέρνησης να εγκρίνει τις οικοδομικές άδειες παρά το γεγονός πως ήδη το ΣτΕ έχει εγκρίνει από καιρό το σχέδιο ανάπτυξης. Επιπλέον, το ΣτΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Ειρηνοδικείο έχουν απορρίψει ήδη δέκα προσφυγές δήμου, περιφέρειας και ομάδας έξι συγκεκριμένων κατοίκων, οι οποίοι αντιτίθενται στην επένδυση, ύψους 120 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος. Αλλη μία προσφυγή στο Ειρηνοδικείο βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη.

Ο Ανδρέας Σάντης, διευθύνων σύμβουλος της NCH Capital στη νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι αισιόδοξος πως τα δύσκολα βρίσκονται πλέον πίσω και μάλιστα δηλώνει πως ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις και για νέα επένδυση στο νησί, που θα αφορά όμως υπάρχουσα ξενοδοχειακή μονάδα ώστε να μη χρειαστεί να ξαναπεράσει τον αδειοδοτικό κυκεώνα…

Η διαγωνιστική διαδικασία για την Κασσιόπη είχε ξεκινήσει στις 6 Μαρτίου του 2012 με τη δημοσίευση από το ΤΑΙΠΕΔ της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή Κασσιόπη της νήσου Κέρκυρας. Εχουν, δηλαδή, περάσει ήδη έξι χρόνια και επτά μήνες, όχι για το έργο, αλλά για τη διαδικασία παραχώρησης μόνο. Από το 2012 έως σήμερα κυβέρνησαν τη χώρα τρεις υπηρεσιακές και τρεις κανονικές κυβερνήσεις και τα έργα δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν με ακόμη μία καινούργια κυβέρνηση. Η περίπτωση της Κασσιόπης περνάει έτσι στην Ιστορία ως ένα θλιβερό αρνητικό ρεκόρ σε μια χώρα που κανονικά θα έπρεπε να διευκολύνει την έλευση επενδύσεων. Στην πραγματικότητα, όμως, ακόμη και βουλευτής του οποίου το κόμμα είναι υπέρ των επενδύσεων φέρεται μεταξύ αυτών που λειτούργησαν κατά της NCH, ενώ επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα έχουν διαδραματίσει αρνητικό ρόλο, σύμφωνα με τη NCH. H NCH Capital, πάντως, που έχει έδρα στη Νέα Υόρκη, επέμεινε στην Κέρκυρα και τώρα προχώρησε ακόμη και σε χορηγία της τοπικής ομάδας μπάσκετ, του Φαίακα, που αγωνίζεται στη δεύτερη εθνική κατηγορία.

Η συνολική έκταση του ακινήτου στον Ερημίτη της Κασσιόπης ανέρχεται σε 490.000 τ.μ., εκ των οποίων άνω των 320.000 τ.μ. θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Η πρώτη φάση της επένδυσης περιλαμβάνει τις υποδομές και το ξενοδοχειακό συγκρότημα και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021. Η δεύτερη περιλαμβάνει την κατασκευή 40 κατοικιών σε διαφορετικά σημεία της έκτασης και θα ολοκληρωθεί το 2025, ενώ θα κατασκευαστεί μαρίνα 60 θέσεων. Το πολυτελές ξενοδοχείο θα διαθέτει 166 δωμάτια και σουίτες και η διαχείριση θα δοθεί σε μεγάλη ξένη αλυσίδα, η επιλογή της οποίας (μεταξύ τριών που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα και μιας που δεν έχει ακόμη παρουσία) θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2018.