Επιφυλακτικά αισιόδοξη για τράπεζες η Axia Ventures

Επιφυλακτικά αισιόδοξη για τράπεζες η Axia Ventures

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών οφείλονται στο «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς και στη χαμηλή κερδοφορία του κλάδου, σημειώνει η Axia Ventures σε έκθεσή της, όπου επισημαίνει πως παραμένει «επιφυλακτικά αισιόδοξη» για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες. Οπως εκτιμά, υπάρχει διέξοδος από τον «ζουρλομανδύα των NPEs» χωρίς να χρειάζονται ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν σε κεφαλαιακή αραίωση (dilution), υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να παράγουν ισχυρά κέρδη προ προβλέψεων, διοχετεύοντάς τα στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους.

Ετσι, η Axia προχωρά σε μειώσεις των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες κυμαίνονται από το -10% έως το -45%, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση «αγοράς» για το σύνολο του κλάδου. Πιο αναλυτικά, μειώνει την τιμή-στόχο της Alpha Bank στα 2 ευρώ από 2,60 ευρώ προηγουμένως, της Eurobank στο 1,07 ευρώ από 1,19 ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στα 2,34 ευρώ από 3,57 ευρώ και της Πειραιώς στα 2,51 ευρώ από 4,57 ευρώ. Με τις νέες τιμές-στόχους, τα περιθώρια ανόδου στις τιμές των τραπεζικών μετοχών διαμορφώνονται στο 49% με 115%.

Αν και η ορατότητα έχει βελτιωθεί και το περιβάλλον είναι λιγότερο εχθρικό, όπως αναφέρει, οι τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών παραμένουν υπό πίεση. Εξαιρουμένων των εξωτερικών παραγόντων γύρω από τις αναδυόμενες αγορές και την Ιταλία, για παράδειγμα, οι επενδυτές ήταν ήδη επιφυλακτικοί απέναντι στις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα, και αυτό έχει οδηγήσει σε βουτιά της τάξης του 55% από τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκαν τον Απρίλιο. Οπως επισημαίνει η Axia, υπάρχουν ακόμη ανησυχίες σχετικά με: α) την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της μείωσης των NPEs για το διάστημα 2020-2021, β) την αναμενόμενη χαμηλή κερδοφορία σε συνδυασμό με γ) τις αυξανόμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Η Axia πάντως αναμένει ότι οι τράπεζες και ο SSM θα φθάσουν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τους νέους στόχους για το απόθεμα των NPEs την περίοδο 2020-2021. Οπως σημειώνει, οι τράπεζες χρειάζεται να μειώσουν τα NPEs από 88,6 δισ. ευρώ το 2018 σε 64,6 δισ. ευρώ το 2019 και εκτιμά ότι οι στόχοι για το 2020 και το 2021 θα είναι χαμηλότεροι, με το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται στα 35 δισ. ευρώ το 2021, 60% χαμηλότερα από τα επίπεδα του Ιουνίου του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή