Πτώση στο Χ.Α., επιδείνωση στα ομόλογα

Πτώση στο Χ.Α., επιδείνωση στα ομόλογα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι πιέσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο με επίκεντρο και πάλι τις τραπεζικές μετοχές, με τις πολιτικές εξελίξεις να συνεχίζουν να απασχολούν τους επενδυτές, οι οποίοι επιλέγουν την επιφυλακτική στάση στην ελληνική αγορά, κρατώντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα τη συναλλακτική δραστηριότητα. Και όλα αυτά τη στιγμή που η επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα συνεχίστηκε δεύτερη ημέρα, με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει στο 4,434%, με άνοδο της τάξης του 3%, ακολουθώντας την επιδείνωση στα ιταλικά, με το 10ετές να εκτοξεύεται στο 3,707% (με άνοδο 4,6%) και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2014. Η επιστροφή της αβεβαιότητας στις ευρωπαϊκές αγορές και η έντονη νευρικότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ιταλία φαίνεται πως «εγκλωβίζουν», προς το παρόν, το Χ.Α, το οποίο, έχοντας χάσει το τρένο του διεθνούς ράλι, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα διεθνές risk-off κλίμα με την Ελλάδα σε προεκλογική περίοδο. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,82% στις 631,88 μονάδες, και στα χαμηλά ημέρας ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,68% στις 1.665,74 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 3,18% στις 493,28 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,2 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος αποδείχθηκε μία ακόμη φορά «βαρίδι» για την αγορά, έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα ανακωχής των επιθετικών διαθέσεων των πωλητών. Οπως επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η έλευση κλιμακίου ελεγκτών του SSM είναι πιθανό να δρομολογήσει τις δραστικές κινήσεις για τα κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών. Παράλληλα, η αγορά θα αξιολογήσει αν η αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών συνιστά δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή, με τις διεθνείς αγορές να είναι νευρικές. Επομένως, η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί.

Η γενικότερα ισχνή εικόνα της ελληνικής χρηματαγοράς, τόσο όσον αναφορά τους όγκους συναλλαγών, όσο και την συνολική αποτίμησή της, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές αλλά και το εσωτερικό περιβάλλον, δεν εκπλήσσει τους ελάχιστους εναπομείναντες και ενασχολούμενους με την Ελλάδα, αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Οι πολιτικές αλλά και οι μακροοικονομικές εξελίξεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα χρονική συγκυρία και το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος χρόνου θα είναι πυκνό σε πολιτικά γεγονότα, δίνοντας ευκαιρίες για μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading.