Επιτροπή Ανταγωνισμού: Σε παραβάσεις επί σειράν ετών υπέπεσε η Friesland

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Σε παραβάσεις επί σειράν ετών υπέπεσε η Friesland

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές παραβάσεις του νόμου περί ανταγωνισμού, οι οποίες μάλιστα γίνονταν επί μακρό χρονικό διάστημα, διαπίστωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη γνωστή γαλακτοβιομηχανία FrieslandCampina Ελλάς σε ό,τι αφορά την αγορά παραγωγής και εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων σε επίπεδο χονδρικής πώλησης. Επί της σχετικής εισήγησης, η οποία δεν είναι δεσμευτική, θα κληθεί να αποφασίσει η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε συνεδρίαση που έχει προγραμματισθεί για τις 4 Δεκεμβρίου 2018.

Οι παραβάσεις

Οι παραβάσεις στις οποίες, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπέπεσε η FrieslandCampina Ελλάς είναι οι ακόλουθες:

• Κάθετοι περιορισμοί του ανταγωνισμού στο δίκτυο διανομής χονδρικής και ειδικότερα καθορισμός των τιμών μεταπώλησης για το χρονικό διάστημα 1996-2014. Πρόκειται για έναν από τους βασικότερους περιορισμούς του ανταγωνισμού.

Ο καθορισμός των τιμών μεταπώλησης μπορεί να γίνει είτε άμεσα είτε έμμεσα με τον καθορισμό, για παράδειγμα, του περιθωρίου κέρδους του διανομέα ή του ανωτάτου επιπέδου έκπτωσης που ο διανομέας μπορεί να χορηγήσει από ένα καθορισμένο επίπεδο τιμών.

Επίσης, μπορεί να γίνεται μέσω της εξάρτησης της χορήγησης εκπτώσεων ή της επιστροφής των δαπανών προώθησης από τον προμηθευτή από την τήρηση συγκεκριμένου επιπέδου τιμών, τη σύνδεση της προκαθορισμένης τιμής μεταπώλησης με τις τιμές μεταπώλησης των ανταγωνιστών, με απειλές, με προειδοποιήσεις ή ακόμα και με την επιβολή κυρώσεων κατά των εμπόρων που δεν τηρούν ένα καθορισμένο επίπεδο τιμών (όπως πρόστιμα, καθυστέρηση ή αναβολή παραδόσεων ή καταγγελία συμβάσεων).

• Επιβολή ρητρών μη ανταγωνισμού για το χρονικό διάστημα 1996-2009. Πρόκειται για τις λεγόμενες «μαύρες» ρήτρες, που συνιστούν μία από τις βασικότερες παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία κατηγορείται ότι υποχρέωνε τους διανομείς να μην μεταπωλούν προϊόντα ανταγωνιστών της.

• Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης μέσω συμβάσεων αποκλειστικότητας μετά των σχετικών εκπτώσεων για το χρονικό διάστημα 1996-2009. Πρόκειται επίσης για σημαντική παράβαση, η οποία συνίσταται στην υποχρέωση του διανομέα να μεταπωλεί προϊόντα μόνο της εταιρείας και όχι ανταγωνιστών της με αντάλλαγμα εκπτώσεις.

Βασικά είδη διατροφής

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή αποτελεί μία ακόμη περίπτωση που η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά αγορές οι οποίες αφορούν βασικά είδη διατροφής και άλλα σημαντικά καταναλωτικά προϊόντα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι έρευνες σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των απορρυπαντικών, των μαργαρινών και του βουτύρου, του καφέ, των πουλερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή