Αύξηση εσόδων 1,5% για τις επιχειρήσεις υπηρεσιών υγείας το 2018

Αύξηση εσόδων 1,5% για τις επιχειρήσεις υπηρεσιών υγείας το 2018

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 1,5% σημείωσαν τα συνολικά έσοδα των επιχειρήσεων παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα το 2018 σε σχέση με το 2017. Αυτή η άνοδος τοποθετείται και σε ένα γενικότερο πλαίσιο ανάκαμψης του μεγέθους της αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας από το 2016, ύστερα από πέντε έτη διαρκούς μείωσης, κατά τα οποία, ενδεικτικά, ο όγκος δραστηριότητας των ιδιωτικών κλινικών συρρικνώθηκε σωρευτικά κατά 22,2% (2012-2016). Παράλληλα, στον κλάδο παρουσιάζεται τελευταία έντονος συγκεντρωτισμός, δεδομένου ότι ήδη πέντε μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Αθήνας καθώς και δύο διαγνωστικά έχουν αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Μελέτη

Τα παραπάνω προκύπτουν από την κλαδική μελέτη «Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας» που εκπόνησε πρόσφατα η διεύθυνση οικονομικών μελετών της Icap Group. Η μελέτη αυτή αφορά τους τομείς των γενικών θεραπευτηρίων, των μαιευτικών – γυναικολογικών κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων, καθώς και κέντρων αιμοκάθαρσης και λοιπών κέντρων, και εξετάζει την πορεία τους και τις προοπτικές τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, και συγκεκριμένα από το 2013, έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις του κλάδου μέτρα όπως το rebate και το clawback τα οποία έχουν επιβαρύνει αρνητικά τα έσοδά τους λόγω της υποχρέωσής τους να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, επικεφαλής σύμβουλο (senior consultant) οικονομικών μελετών της Icap Group, η συνολική αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, βάσει αξίας, παρουσίασε αύξηση 1,5% το 2018 σε σχέση με το 2017.

Σε πιο αναλυτική βάση, οριακή αύξηση της τάξης του 1% εμφανίζουν τα συνολικά έσοδα των κλινικών (γενικές, ειδικές, νευροψυχιατρικές κ.ά.) ενώ οριακή αύξηση της τάξης του 1,5% καταγράφουν τα έσοδα των μαιευτικών – γυναικολογικών κλινικών. Επιπλέον, σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κυμαίνεται η αγορά των διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αιμοκάθαρσης και λοιπών κέντρων, εμφανίζοντας άνοδο 3% την περίοδο 2017-2018. Επίσης, άνοδο 4% εκτιμάται από την Icap Group ότι καταγράφουν τα έσοδα για την υποκατηγορία των νευροψυχιατρικών κλινικών κατά την ίδια περίοδο.

Οι κλινικές

Στη σχετική μελέτη, ο κ. Παλαιολόγος αναφέρει ότι οι κλινικές διατηρούν και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς του συνόλου των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, το οποίο εκτιμάται περίπου στο 60% για το 2018. Το 15% των συνολικών εσόδων αποδίδεται στις μαιευτικές κλινικές, ενώ το υπόλοιπο 25% μοιράζονται τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οσον αφορά τον τομέα των κλινικών, οι γενικές κλινικές αντιπροσωπεύουν μερίδιο της τάξης του 83%, οι νευροψυχιατρικές κλινικές μερίδιο περίπου 6%, οι κλινικές αποκατάστασης μερίδιο 6% και το υπόλοιπο μοιράζονται οι ειδικές, μεικτές και άλλες κατηγορίες κλινικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή