ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκκληση Κύπρου σε Αθήνα για να μην απομονωθεί ενεργειακά το νησί από Ε.Ε.

ekklisi-kyproy-se-athina-gia-na-min-apomonothei-energeiaka-to-nisi-apo-e-e-2279586

Την πλάτη στη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική σε ποσοστό 30% από τα ταμεία των Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) γυρνάει η κυβέρνηση, απορρίπτοντας τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραμονή του στη σχετική λίστα. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης με μια δραματικού ύφους επιστολή προς τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Σταθάκη εκλιπαρεί για την παρέμβασή του, προκειμένου να μη χαθεί η μοναδική ευκαιρία διασύνδεσης της Κύπρου με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού. Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα στην εβδομάδα στην απορριπτική επιστολή της ελληνικής πλευράς ως προς τις προτάσεις της για τροποποίηση των αποφάσεων της ΡΑΕ όσον αφορά την ανάθεση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική στον ΑΔΜΗΕ και τον ορισμό της 100% θυγατρικής της «Αριάδνη Interconnection» ως επίσημο φορέα υλοποίησης και χρηματοδότησης του έργου.

«Φίλε Γιώργο, αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, να σας παρακαλέσω όπως εξετάσετε το αίτημα της εταιρείας Εuroasia Interconnector Ltd για υπογραφή του εντύπου με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δίνει τη συγκατάθεσή της για υποβολή της εν λόγω αίτησης, ούτως ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή, για να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρώπη η ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών μας», αναφέρει στην επιστολή του, με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2018, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και συνεχίζει: «Οπως σας ανέφερα και τηλεφωνικώς, όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε πριν λίγες ημέρες, το έργο αυτό είναι σημαντικό για εμάς επειδή είναι το μοναδικό που μπορεί να άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και να διασυνδέσει την αγορά της Κύπρου με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού».

Ο κ. Λακκοτρύπης υπενθυμίζει στον Γιώργο Σταθάκη ότι η εταιρεία Εuroasia Interconnector, ως φορέας υλοποίησης του Εργου Κοινού Ενδιαφέροντος, υπέβαλε αίτημα για χρηματοδότηση του μέρους που αφορά τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα. Αναφέρει επίσης ότι οι δύο ρυθμιστές (Ελλάδας και Κύπρου) συμβούλευαν τον Εuroasia να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση τουλάχιστον του 30% του κόστους εργασιών για το μέρος Κρήτη – Αττική. Ο κ. Λακκοτρύπης αναγνωρίζει ότι τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν το Κρήτη – Αττική να υλοποιηθεί από το SPV «Aριάδνη», σημειώνει ωστόσο ότι στην παρούσα φάση ο επίσημος φορέας υλοποίησης του Εργου Κοινού Ενδιαφέροντος παραμένει ο Εuroasia και εκφράζει τον κίνδυνο το σκέλος του έργου Κρήτη – Αττική να μην μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι διασυνοριακού χαρακτήρα εάν δεν παρουσιαστεί ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών ως ενιαίο μέρος της διασύνδεσης Κύπρου – Αττικής. «Παραμένουμε στη διάθεσή σας για την εξεύρεση λύσης η οποία θα βοηθήσει στην υλοποίηση ολόκληρου του Εργου Κοινού Ενδιαφέροντος, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», καταλήγει ο κ. Λακκοτρύπης.

Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, κινείται προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, αγνοώντας τόσο τις ανησυχίες της Κύπρου για την ενεργειακή απομόνωση από την Ευρώπη όσο και τα σημαντικά κονδύλια χρηματοδότησης που μπορεί να διασφαλίσει το έργο ως PCI. Aυτό προκύπτει σαφώς από την επιστολή προς την Κομισιόν που υπογράφει ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Ενέργειας Κ. Ασημακόπουλος. Η Κομισιόν εγκαλείται μέσω της επιστολής ότι με τις προτάσεις της δεν εγγυάται την ταχεία υλοποίηση του έργου, ότι επίσης στο προτεινόμενο κείμενο της 16ης Οκτωβρίου δεν ενσωματώνει σχόλια των ελληνικών αρχών και θέτει ως προϋπόθεση για συνέχιση των συζητήσεων τον πλήρη σεβασμό των αποφάσεων της ΡΑΕ και του μνημονίου ΑΔΜΗΕ – Εuroasia. Καλεί, τέλος, την Κομισιόν να επανεξετάσει την ενσωμάτωση των σχολίων των ελληνικών αρχών της 12ης Οκτωβρίου.