Εισαγόμενες πιέσεις έριξαν το Χρηματιστήριο

Εισαγόμενες πιέσεις έριξαν το Χρηματιστήριο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη του διεθνούς sell-off, το οποίο επέστρεψε δριμύτερο μετά ένα μικρό διάλειμμα βρέθηκε το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 620 μονάδες και σε χαμηλά 20 μηνών (ευτυχώς με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο), παρά τις σταθεροποιητικές κινήσεις στην αγορά ομολόγων. Αν και το Χ.Α. προσπάθησε ενδοσυνεδριακά να ανακάμψει, ωστόσο η βουτιά στο άνοιγμα της Wall Street και η απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας από την Κομισιόν που ήρθαν στο τελευταίο δίωρο περίπου της συνεδρίασης, οδήγησαν σε νέα μαζική φυγή των επενδυτών από το ρίσκο και σε νέες πιέσεις από τους πωλητές στη ρηχή ελληνική αγορά, δίνοντας και πάλι λόγους για παραμονή των shorts.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,14% στις 619,47 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με πτώση 1,38% στις 1.633,43 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,61% στις 473,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,77 εκατ. ευρώ. Με άνοδο 3,61% στο 1,2050 ευρώ ξεχώρισε η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία τη Δευτέρα είχε βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Με την προσθήκη ολοένα και περισσότερων επιβαρυντικών δεδομένων στην επενδυτική ατμόσφαιρα εξελίσσεται το περιβάλλον στο οποίο κινείται το ελληνικό Χρηματιστήριο, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Η αβεβαιότητα για τις προοπτικές του ιταλικού χρέους παραμένει με την πιθανότητα επιδείνωσής του να αυξάνεται, επηρεάζοντας και τα του ελληνικού, καθώς οι αγορές θεωρούν ότι οι δύο χώρες διάγουν παράλληλους βίους στον τομέα αυτό όπως προκύπτει από τη συμπόρευση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων τους. Παράλληλα, η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, ενώ η αναγγελία της δημόσιας πρότασης για τον Τιτάνα και τη Nexans με την προοπτική της διπλής διαπραγμάτευσης για την πρώτη και της διαγραφής για τη δεύτερη, ήταν άλλη μια εξέλιξη-πλήγμα για το βάθος των επενδυτικών επιλογών τους ελληνικού Χρηματιστηρίου. Οι προαναφερόμενες εξελίξεις, διεθνείς και εγχώριες, επιτείνουν την αβεβαιότητα για τις προοπτικές του ελληνικού Χρηματιστήριου εντείνοντας τη ρηχότητά του με τη διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων να εξαντλείται σε κινήσεις με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή