Σταματάει η δικαστική διαδικασία για το «κούρεμα» των δανείων της ΤΙΜ Hellas

Σταματάει η δικαστική διαδικασία για το «κούρεμα» των δανείων της ΤΙΜ Hellas

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποσύρθηκαν οι ενάγοντες από την εκδίκαση της υπόθεσης του «κουρέματος» δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας ΤΙΜ Hellas.

Εντύπωση, μάλιστα, προξένησε το γεγονός ότι η παραίτηση αυτή έλαβε χώρα μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας που ξεκίνησε σε δικαστήριο της Αγγλίας. Η διαδικασία αναμενόταν να διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Η απροσδόκητη αυτή τροπή, ωστόσο, δεν έμεινε χωρίς κυρώσεις. Ο δικαστής του ανωτέρω δικαστηρίου επίλυσης οικονομικών διαφορών Ρόμπερτ Χιλντγιάρντ όρισε ποσό αποζημίωσης 8,4 εκατ. ευρώ σε 42 φυσικά και νομικά πρόσωπα, σχετιζόμενα με τους εναγομένους, δηλαδή τις αμερικανικές επενδυτικές επιχειρήσεις Apax και την TPG. Εξ αυτών, τα 5,4 εκατ. ευρώ θα αποδοθούν σε πρόσωπα σχετιζόμενα με την Apax και τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ θα λάβουν συνδεδεμένα πρόσωπα με την TPG.

Ενάγοντες στην υπόθεση ήταν οι εκκαθαριστές δανειακών οφειλών της TIM Hellas, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Οι συγκεκριμένες οφειλές «κουρεύτηκαν» το 2009, στο πλαίσιο προσφυγής της επιχείρησης σε αναγκαστική διαχείριση λόγω των υπέρογκων οφειλών της. Εξι χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2015, οι εκκαθαριστές προσέφυγαν στο βρετανικό δικαστήριο υποβάλλοντας αγωγή αποζημίωσης ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της αγωγής, η ελληνική εταιρεία ζημιώθηκε κατά 978 εκατ. ευρώ το 2009, όταν οι βασικοί μέτοχοί της Apax και TPG έλαβαν το συγκεκριμένο ποσό ως επιστροφή κεφαλαίου, έπειτα από υπέρογκο δανεισμό της επιχείρησης.

Στην πράξη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες οδήγησαν σε υπερδανεισμό την ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση, ενώ ταυτόχρονα επωφελήθηκαν από αυτόν οι ίδιες.

Σημειώνεται ότι το αρχικό κατηγορητήριο περιέλαβε ακόμη πιο βαριές κατηγορίες προς τις επενδυτικές εταιρείες, για παράνομες πρακτικές, αλλά τις κατηγορίες αυτές απέσυραν το 2016 οι ενάγοντες. Σύμφωνα με τον δικαστή, οι εκκαθαριστές επιχείρησαν με την προσφυγή τους να εκμεταλλευθούν αντίστοιχη νομική διένεξη στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή