Αγώνας δρόμου για λύση μέχρι τέλους του έτους για την Alumil

Αγώνας δρόμου για λύση μέχρι τέλους του έτους για την Alumil

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διενέργεια του νομικού έλεγχου στο πλαίσιο του ευρύτερου due diligence περιμένουν οι τέσσερις υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές με τους οποίους συζητά η Alumil, στο πλαίσιο της συνεννόησής της με τις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσουν στις δεσμευτικές προσφορές.

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες συμφώνησαν να παράσχουν στην Alumil, η οποία βαρύνεται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξης των 160 εκατομμυρίων ευρώ, μια περίοδο ανοχής (standstill) εντός της οποίας θα καταρτισθεί βιώσιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων. Η σύμβαση αναστολής ισχύει αναδρομικά από 12.07.2018 και προβλέπει αρχική περίοδο ανοχής μέχρι την 12.12.2018 με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης.

Βελτιωμένα μεγέθη

Η εξέλιξη έρχεται έπειτα από ένα καλό πρώτο εξάμηνο κατά τη χρήση του 2018, το οποίο οδήγησε μάλιστα τις τράπεζες να ζητήσουν οι προσφορές να γίνουν επί των μεγεθών του 12μηνου που έληξε στις 30 Ιουνίου φέτος, προκειμένου η αξία της επιχείρησης να απεικονίζει τα νέα βελτιωμένα μεγέθη της.

Η γερμανική συμβουλευτική KBR, που τρέχει τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή αλλά υπό στενή τραπεζική εποπτεία, έχει πάρει ενδεικτικές προσφορές και προχωρεί ήδη ο οικονομικός έλεγχος από τους επενδυτές.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει και ο νομικός έλεγχος. Η όλη διαδικασία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και δικαιωμάτων μειοψηφίας (EBITDA) που ενοποιεί ο όμιλος περιλαμβάνονται κατά 100% και κέρδη θυγατρικών στο εξωτερικό, όπου όμως η ελληνική Alumil έχει ποσοστό μόνο και όχι το 100%. Η «λεπτομέρεια» είναι κρίσιμη αφού θα διαμορφώσει τα EBITDA επί των οποίων θα εφαρμοστεί πολλαπλασιαστής (από 5,5 έως 7, εκτιμούν στην αγορά) για να προσδιοριστούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Ενας πρόχειρος υπολογισμός με υποθετικά κέρδη EBITDA της τάξης των 16 εκατομμυρίων για τον όμιλο (με μόνον το ποσοστό που του αντιστοιχεί στις θυγατρικές και όχι το 100% των EBITDA) δίδει αξία επιχείρησης που μπορεί να έφθανε ακόμα και στα επίπεδα των 110-115 εκατομμυρίων.

Με δεδομένο πως ο δανεισμός είναι 160 εκατομμύρια θα απαιτηθεί σημαντικό «κούρεμα» πιθανότατα περισσότερο και από 40% με 50%, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Επιπλέον ζήτημα είναι και το ύψος της συμμετοχής που θα διατηρήσει ο βασικός μέτοχος, δηλαδή η οικογένεια Μυλωνά (69,9%), ο οποίος φέρεται πάντως να είναι διατεθειμένος υπό όρους να περιορίσει αυτή τη συμμετοχή του κάτω από το 30%. Οι υποψήφιοι επενδυτές είναι το αμερικανικό fund Atlas Holdings, η Oaktree Capital, το βρετανικό fund M&G Investments και η Avenue. Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει μόνο μέρος του δανεισμού και δεν θα πληρώσει μετρητά για τις μετοχές, ενώ υπάρχει υποχρέωση δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του 30% που βρίσκεται στα χέρια του ευρύτερου επενδυτικού κοινού.

Η KBR αναμένεται να ζητήσει δεσμευτικές προσφορές εντός του 2018 και αν όλα πάνε καλά και συμφωνήσουν πιστωτές, μέτοχοι και επενδυτής, το deal θα μπορούσε να κλείσει νωρίς το 2019, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή