Υπόμνημα από Μotor Oil κατά εξαγοράς της ΕΠΑ Αττικής

Υπόμνημα από Μotor Oil κατά εξαγοράς της ΕΠΑ Αττικής

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυσέλιδο υπόμνημα αντιρρήσεων στη συμφωνία εξαγοράς του μεριδίου της Shell (49%) στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ κατέθεσε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, την περασμένη εβδομάδα, η Μotor Oil. Η εξέλιξη εθεωρείτο, σε μεγάλο βαθμό, αναμενόμενη αφού η Μotor Oil είχε εκφράσει και ανεπισήμως τις αντιρρήσεις της προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού πριν ακόμη υπογραφεί η συμφωνία ΔΕΠΑ – Shell. Το βασικό επιχείρημα της Μotor Oil για την αντίθεσή της στη συγκέντρωση που προκύπτει από την εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής είναι ότι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τον 100% έλεγχο της εταιρείας από τη ΔΕΠΑ, η οποία είναι ταυτόχρονα και προμηθευτής της ΕΠΑ Αττικής.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να εκδώσει την επόμενη εβδομάδα την οριστική απόφασή της για την εν λόγω εξαγορά, καθώς λήγει η προθεσμία των 45 ημερών που προβλέπει η νομοθεσία για το δεύτερο στάδιο της εις βάθος διερεύνησης στο οποίο προχώρησε με απόφασή της στις 17 Σεπτεμβρίου. Η επιτροπή φέρεται τελικά να εξαντλεί το περιθώριο των 45 ημερών, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για συντόμευση του χρόνου έκδοσης απόφασης στις 15 ημέρες. Η κατάθεση υπομνήματος από τη Μotor Oil εκτιμάται ότι δεν θα ανατρέψει την πορεία της εξαγοράς. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, σύμφωνα με γνώστες του ευρωπαϊκού δικαίου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού να υποχρεώσει τη ΔΕΠΑ να αναλάβει δεσμεύσεις για την προμήθεια ενός μέρους των ποσοτήτων φυσικού αερίου που καταναλώνει η ΕΠΑ Αττικής μέσω τρίτου προμηθευτή ή μέσω διαγωνισμού, κατά τα πρότυπα που έχουν εφαρμοσθεί σε άλλες εξαγορές εταιρειών στην Ευρώπη. Αυτό που με βεβαιότητα επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες είναι ότι δεν πρόκειται να ανατραπεί η συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Shell, η οποία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και των αρμοδίων ευρωπαϊκών αρχών.

Η κατάθεση του υπομνήματος από τη Motor Oil έγινε στο πλαίσιο της διερεύνησης του φακέλου εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία απέστειλε ερωτηματολόγια σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά φυσικού αερίου, ζητώντας τις αναλυτικές εκτιμήσεις τους για τα μεγέθη κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά, τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση και άλλες παραμέτρους που αφορούν τον κλάδο του αερίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιρρήσεις για την εξαγορά δεν έχει εκφράσει κάποιος άλλος πλην της Μotor Oil, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για τη ΔΕΠΑ ενόψει του αναμενόμενου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίησή της. Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα δώσει το πράσινο φως και για την οριστικοποίηση του σχεδιασμού «σπασίματος» της ΔΕΠΑ σε εμπορία και υποδομές. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ έχει εξετάσει δύο διαφορετικά σενάρια για το «σπάσιμο» της εταιρείας και απομένει να αποφασίσει, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Ενέργειας, εάν θα επιλέξει την απόσχιση του κλάδου υποδομών από την υφιστάμενη ενιαία εταιρεία ή την απόσχιση του κλάδου εμπορίας. Και για τα δύο σενάρια, ωστόσο, εκφράζονται επιφυλάξεις για τυχόν ενστάσεις των διεθνών προμηθευτών της ΔΕΠΑ (Gazprom, Sonatrach και Βotas).

Η διάσπαση της ΔΕΠΑ σε εμπορία και υποδομές δημιουργεί στους διεθνείς προμηθευτές αβεβαιότητες, οι οποίες έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφερθεί από πλευράς τους τόσο στη διοίκηση της ΔΕΠΑ όσο και στο υπουργείο Ενέργειας. Gazprom και Sonatrach φέρονται να έχουν κάνει σαφές στις αρμόδιες ελληνικές αρχές ότι η νέα εταιρική μορφή της ΔΕΠΑ δεν μπορεί να μην έχει κάποια συνέχεια με την τωρινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή