Ανοδος στο Χ.Α. με ώθηση από τις τράπεζες

Ανοδος στο Χ.Α. με ώθηση από τις τράπεζες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικά κέρδη άνω του 2% έκλεισε το Χρηματιστήριο λόγω του τραπεζικού ράλι που έφτασε έως και το +12,71% (Πειραιώς) μετά το εντυπωσιακό «ξύπνημα» του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ σημαντική στήριξη δόθηκε και από τη βελτιωμένη εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και τη σταθεροποιητική τάση στην αγορά ομολόγων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,11% στις 632,56 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο 2,21%, στις 1.669,48 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ράλι 9,45% στις 517,75 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, οι διαρροές ότι «κάτι κινείται» γύρω από θέμα τις διαχείρισης προβληματικών δανείων και ειδικότερα του Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme- APS) σε συνδυασμό με κάποιο short covering (κλείσιμο αρνητικών θέσεων), είναι που οδήγησαν το Χ.Α. σε τραπεζικό άλμα, επισημαίνοντας πως μετά το ισχυρό σφυροκόπημα που έχουν δεχθεί οι τραπεζικές μετοχές το τελευταίο διάστημα, το οποίο και έστειλε τις αποτιμήσεις κοντά σε ιστορικά χαμηλά, η πρόοδος στο μέτωπο των NPLs είναι ικανή να δώσει ισχυρή αντίδραση στο ταμπλό. Τραπεζικές πηγές μιλώντας στην «Κ» αποδίδουν το τραπεζικό ράλι σε μία κίνηση αντίδρασης της αγοράς, τη στιγμή που τα στοιχεία για τις καταθέσεις είναι θετικά, οι συναλλαγές των NPLs προχωρούν σε αυξημένες τιμές και οι επενδυτές βρίσκουν παράθυρο ευκαιρίας στις πολύ χαμηλές χαμηλές αποτιμήσεις.

Η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών ήρθε λίγο μετά τις 14.00, ενώ όλες κατάφεραν να κλείσουν στα υψηλά ή πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας, με την Πειραιώς κοντά στο 13%, την Alpha Bank στο +9,73%, τη Eurobank στο +9,27% και την Εθνική Τράπεζα στο +7,86%. Στις τελικές δημοπρασίες σημειώθηκε σημαντική άνοδος και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές. Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, πλέον οι τράπεζες με μεγάλη καθυστέρηση αποφάσισαν να ξεφορτωθούν μεγάλα πακέτα κόκκινων δανείων είτε πουλώντας τα σε funds είτε κάνοντας σημαντικά «κουρέματα» στους δανειολήπτες και αυτό είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο για την αγορά. Φαίνεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι ρυθμοί μείωσης προβληματικών δανείων θα είναι ακόμα πιο γρήγοροι, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα πιο καθαρούς ισολογισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή