ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει η Folli Follie

Προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει η Folli Follie

Μια άτυπη εκεχειρία μεταξύ πιστωτών και Folli Follie εμπεδώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά την άρση της δικαστικής προστασίας, καθώς οι ομολογιούχοι και άλλοι πιστωτές περιμένουν να διαπιστώσουν τις προθέσεις της εταιρείας που λειτουργεί πλέον με νέο συμβουλευτικό νομικό επιτελείο. Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται με ταχείς ρυθμούς να ρευστοποιήσουν τις εξασφαλίσεις τους και συγκεκριμένα το 36,5% που κατέχει η Folli Follie στα Αττικά Πολυκαταστήματα. Η εξέλιξη αυτή δεν ανησυχεί τους πιστωτές, καθώς η ικανοποίηση των απαιτήσεων των τραπεζών βελτιώνει τις πιθανότητες στήριξης ενός συγκροτημένου σχεδίου εξυγίανσης είτε με επενδυτή είτε με κεφαλαιοποίηση των απαιτήσεων των ομολογιούχων, αφού θα εκπληρωθούν ευκολότερα οι προϋποθέσεις του άρθρου 106 για τα ποσοστά στήριξης από ενέγγυους και ανέγγυους πιστωτές που απαιτούνται. Ομως πιεστικότατο χαρακτήρα έχει πλέον προσλάβει το ζήτημα ρευστότητας της Folli Follie παρά τη βέλτιστη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων και χρηματορροών που πραγματοποιεί η Deloitte. Ετσι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα απαιτηθεί ενδιάμεση χρηματοδοτική γέφυρα μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης που θα επιτρέψει την είσοδο νέων μετόχων (ομολογιούχων ή και επενδυτή) και αύξηση κεφαλαίου. Και το ζήτημα αυτό παραμένει επί του παρόντος άλυτο.

Αντιθέτως το ζήτημα του έλεγχου των οικονομικών καταστάσεων ενδέχεται να κλείσει το επόμενο διάστημα με την ανάθεση του έργου είτε στην PwC –η οποία έχει θέσει αυστηρότατους όρους για να το πράξει και αναμένεται η επ’ αυτών απάντηση όλων των εμπλεκομένων– είτε σε ελεγκτική λογιστική εταιρεία, όχι απαραίτητα μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων, αναφέρουν πηγές που συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή. Η δε έγκριση της γενικής συνελεύσεως ενδέχεται να δοθεί εκ των υστέρων όταν αυτή τελικά συγκληθεί σε σώμα.

«Αν και η όλη “άσκηση” μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη, η πραγματικότητα είναι πως έχει διανυθεί μεγάλο μέρος του δρόμου που απαιτείται ώστε να επέλθει μια συμφωνία με τους πιστωτές, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάληψη του ελέγχου μιας μικρότερης Folli Follie από αυτούς, χωρίς βέβαια πλέον οιαδήποτε αξιοσημείωτη συμμετοχή της οικογένειας Κουτσολιούτσου», εξηγούν στην «Κ» πηγές των ομολογιούχων.

Δεν αποκλείουν πάντως οιαδήποτε τυχόν εμπλοκή να φέρει και ένα ξαφνικό θάνατο με άτακτες ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων. Σενάριο που στην παρούσα φάση, κατά την οποία η εταιρεία είναι εκτός δικαστικής προστασίας, είναι πιθανότερο.

Η Folli Follie ανακοίνωσε πάντως ότι μαζί με τους συμβούλους της βρίσκονται σε συζητήσεις με τους δανειστές της για την εκπόνηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ενώ παράλληλα «συνεχίζει τις συζητήσεις με τρίτους επενδυτές και συγκεκριμένους πιστωτές της για την παροχή επιπρόσθετης ρευστότητας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και τη συμμετοχή τους στη μακροπρόθεσμη λύση αναχρηματοδότησης». Εν τω μεταξύ, καταγγέλθηκε χρηματοοικονομική οφειλή 31 εκατ. ευρώ (Schuldschein) της θυγατρικής της FF Group Finance Luxembourg II SA και έγινε ληξιπρόθεσμη και αμέσως απαιτητή, όπως άλλωστε και άλλη μια ανάλογη χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. που καταγγέλθηκε το καλοκαίρι. Αμφότεροι οι πιστωτές αυτοί παραμένουν επί του παρόντος σε διαβούλευση με τους συμβούλους της εταιρείας, πληροφορείται η «Κ».

Ομως, η καταγγελία αυτή συνιστά νέο πιστωτικό γεγονός για τις δύο ομολογιακές εκδόσεις της εταιρείας, το ομόλογο των 132 εκατ. ευρώ (τα 150 εκατ. ελβετικά φράγκα) και το ομόλογο των 249,5 εκατ. ευρώ. Και αυτοί οι πιστωτές παραμένουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για την αναδιάρθρωση της εταιρείας και αποτελούν άλλωστε τον ακρογωνιαίο λίθο οιασδήποτε αρχιτεκτονικής εξυγίανσης συμφωνηθεί, υπογραμμίζουν νομικές πηγές που ασχολούνται με την υπόθεση.