Σε αδιέξοδο οι επαφές Ε.Ε. – κυβέρνησης για τη διασύνδεση της Κρήτης

Σε αδιέξοδο οι επαφές Ε.Ε. – κυβέρνησης για τη διασύνδεση της Κρήτης

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρες αδιέξοδο περιήλθε και ο νέος κύκλος συζητήσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας. Ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν Κλάους Μπόρχαρτ, που χειρίζεται όλο αυτό το διάστημα το θέμα, ενημέρωσε χθες με ηλεκτρονική του επιστολή το υπουργείο Ενέργειας ότι θέτει τέλος στις μεταξύ τους συζητήσεις και παραπέμπει τον φάκελο στον επίτροπο Ενέργειας Αρίας Κανιέντε.

Η νέα επιστολή του κ. Μπόρχαρτ ήρθε σε απάντηση ηλεκτρονικής επιστολής του κ. Μιχάλη Νικολακάκη (διευθυντή γραφείου του κ. Σταθάκη) στην οποία η ελληνική πλευρά επιμένει στις θέσεις της, επικαλούμενη τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει άκυρες και έχει ζητήσει να τροποποιηθούν και, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί την Επιτροπή να ενσωματώσει εκείνη στην πρότασή της τις αποφάσεις της ΡΑΕ.

Οι επιστολές

«Αφού διάβασα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του κ. Νικολακάκη, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν έχει απομείνει τίποτα που θα μπορούσα να κάνω για να βοηθήσω περισσότερο το πρόγραμμα διασύνδεσης του Euroasia Interconnector να βγει από το αδιέξοδο», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μπόρχαρτ και υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή προχώρησε σε αναθεωρημένη και τελική έκδοση του οδικού χάρτη για την υλοποίηση του έργου ως PCI (έργα κοινού ενδιαφέροντος) για να φιλοξενήσει τις ελληνικές παρατηρήσεις σχετικά με το αρχικό σχέδιο, που εξετάστηκαν επαρκώς.

Προσπαθήσαμε να συνεχίσουμε τη συνολική δράση του PCI, Κρήτη – Κύπρος – Αττική, για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη υλοποίηση του τμήματος Κρήτης – Αττικής και να πάρουμε πίσω τη μονομερή απόφασης της ΡΑΕ ανάθεσης στον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να διατηρηθεί το καθεστώς PCI και για το τμήμα Κρήτης – Αττικής, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κλάους Μπόρχαρτ και καταλήγει: «Λυπάμαι πολύ που δεν μπορεί να γίνει αυτό, αλλά δεν βλέπω κανένα νόημα να συνεχίσω τις συζητήσεις στο επίπεδό μου γιατί αρχίζουμε να επαναλαμβάνουμε τον εαυτό μας και η ελληνική πλευρά έχει αρχίσει να επικοινωνεί μέσω των μέσων ενημέρωσης», εκφράζοντας εμφανώς και την ενόχληση της Επιτροπής για τις πρόσφατες διαρροές του ΑΔΜΗΕ που άφηναν υπόνοιες για υπονόμευση της διασύνδεσης της Κρήτης από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν.

«Ως εκ τούτου, αποφάσισα να ενημερώσω τον επίτροπο Αρίας Κανιέντε για την αποτυχία της διαδικασίας που ξεκίνησε και ακολούθησε η Διεύθυνση Ενέργειας», συνεχίζει, βάζοντας τέλος στις συζητήσεις με το υπουργείο Ενέργειας.

Η Επιτροπή με προηγούμενη ηλεκτρονική επιστολή της στις 24 Οκτωβρίου καθιστούσε σαφές για ακόμη μία φορά στην ελληνική πλευρά ότι για να υλοποιηθεί η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής ως PCI, θα πρέπει η ΡΑΕ να ευθυγραμμίσει τις αποφάσεις της με τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Εκανε επίσης σαφές ότι χωρίς τον συγκεκριμένο χάρτη πορείας η υλοποίηση των άλλων δύο τμημάτων του PCI (Kρήτη – Κύπρος και Κύπρος – Ισραήλ) θα μπορούσε να καταστεί ανέφικτη λόγω υψηλότερου κόστους και ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη διακοπή της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή επεσήμανε στην ελληνική πλευρά ότι εάν η διασύνδεση Αττικής – Κρήτης δεν προχωρήσει ως PCI, δεν θα μπορεί να υποβάλει αίτηση επιχορήγησης στο πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» και το κόστος που θα βαρύνει τους Ελληνες τελικούς χρήστες θα είναι υψηλότερο. «Η Επιτροπή προτρέπει τα ελληνικά μέρη να εγκρίνουν τον χάρτη πορείας και να δεσμευτούν σε πολιτικό και κανονιστικό επίπεδο ότι θα διασφαλίσουν την ορθή εφαρμογή των όρων του», κατέληγε η επιστολή της 24ης Οκτωβρίου. Δύο ημέρες νωρίτερα, παρέμβαση προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη –με μια δραματικού ύφους επιστολή για τον κίνδυνο ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, εάν το έργο δεν προχωρήσει ως PCI– έκανε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Οι ανησυχίες

Η ελληνική πλευρά, με επιστολή που υπογράφει ο κ. Νικολακάκης στις 24 Οκτωβρίου, επικαλείται τις ανησυχίες της σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της Κρήτης και την επείγουσα ανάγκη διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα και εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Επιτροπή πέρασε από την επίλυση θεμάτων τεχνικής διαλειτουργικότητας που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες σε θέματα που σχετίζονται με τον πυρήνα του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Εuroasia και παροτρύνει την Επιτροπή να επανεξετάσει τα σχόλιά της κάνοντας σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει το SPV «Αριάδνη» ως φορέα υλοποίησης του έργου βάσει των αποφάσεων της ΡΑΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει άκυρες τις τελευταίες και έχει ζητήσει την τροποποίησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή