Σε πρόωρη αποπληρωμή ομολογιών ύψους 70 εκατ. προχώρησε η Wind

Σε πρόωρη αποπληρωμή ομολογιών ύψους 70 εκατ. προχώρησε η Wind

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για σήμερα, εκτός απροόπτου, είναι προγραμματισμένη η υποβολή προσφορών για την πώληση του 32,4% των μετοχών της Forthnet. Mέχρι αργά χθες το απόγευμα, παρέμενε εν ισχύι η προθεσμία των πιστωτριών τραπεζών και κατόχων των προς πώληση μετοχών της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Forthnet. H υποβολή των προσφορών αναμένεται σήμερα μέχρι το απόγευμα και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δύο θα είναι οι ενδιαφερόμενοι, οι Vodafone και Wind σε κοινοπρακτικό σχήμα και ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna.

Παράλληλα, χθες η Wind προχώρησε σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους ομολογιακών δανείων ύψους 345 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ίδια η επιχείρηση, η μητρική εταιρεία της Crystal Almond Sarl την 1η Νοεμβρίου 2018 προχωρεί σε πρόωρη εξόφληση 70 εκατ. ευρώ των ομολογιών (senior notes) συνολικής αξίας 345 εκατ. ευρώ και τοκομεριδίου 10% λήξεως το 2021. Η αποπληρωμή θα γίνει στην τιμή του 107,5% του αρχικού κεφαλαίου και με στόχο την περαιτέρω βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης του ομίλου και τη μείωση του κόστους δανεισμού. Μετά τη μερική εξόφληση, το ανεξόφλητο αρχικό ποσό των ομολογιών θα αντιστοιχεί σε 275 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της Wind, η αποπληρωμή γίνεται στη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς επιτρέπει την αποπληρωμή σε χαμηλό κόστος για την επιχείρηση. Στην απόφαση αυτή, η Wind οδηγήθηκε εξαιτίας της καλής χρηματοοικονομικής της θέσης. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Wind είχε λάβει έξτρα χρηματοδότηση από τους κατόχους των ομολογιών πριν από περίπου 18 μήνες, με στόχο να στηρίξει μια πιθανή εξαγορά της Cyta Hellas. Aυτή η εξαγορά δεν έγινε και τώρα η εταιρεία επιστρέφει τα κεφάλαια στους ομολογιούχους.

Τα οικονομικά στοιχεία πάντως της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης παρουσιάζουν συνεχή βελτίωση. Η διοίκηση της Wind αναφέρει δέκα συνεχή τρίμηνα στα οποία παρουσιάζει θετικό πρόσημο σε υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Για το β΄ τρίμηνο 2018, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, φτάνοντας τα 127 εκατ. ευρώ, και αύξηση προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών EBITDA κατά 21,2% φτάνοντας τα 28 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η διοίκηση της Wind ανέφερε επενδύσεις ύψους 22,6 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του β΄ τριμήνου, με το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων να κατευθύνεται στις υποδομές νέας γενιάς (NGA) και στην πλατφόρμα Wind Vision. H επιχείρηση αναφέρει για το σύνολο του α΄ εξαμήνου 2018 επενδύσεις ύψους 46,5 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι για το σύνολο του έτος θα πλησιάσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Η πρόωρη αποπληρωμή των ομολογιών είναι ανεξάρτητη από τις τυχόν επιδιώξεις που έχει η τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση σε μια πιθανή συμμετοχή της στην εξαγορά της Forthnet. Στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει υψηλά διαθέσιμα για να στηρίξει την εξαγορά της Forthnet, ενώ επιπλέον, με την ισχυρή οικονομική θέση της, μπορεί ανά πάσα στιγμή να σηκώσει νέα κεφάλαια. Το κρίσιμο, όπως παρατηρούσαν πηγές προσκείμενες στην επιχείρηση, είναι το τι θα πράξουν οι τράπεζες σχετικά με το προς διάθεση περιουσιακό τους στοιχείο, τη Forthnet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή