Επενδύουν σε γηροκομεία και φοιτητικές εστίες

Επενδύουν σε γηροκομεία και φοιτητικές εστίες

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοιτητικές κατοικίες, επιπλωμένα διαμερίσματα, ακόμα και κτίρια περίθαλψης και φιλοξενίας ηλικιωμένων, βρίσκονται στο επενδυτικό «μενού» των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), το τελευταίο διάστημα.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο του 2013 προσέφερε πολλαπλάσιες δυνατότητες για τον κλάδο, καθώς, μεταξύ άλλων, κατέστη εφικτή η επένδυση σε κατοικίες, τουριστικά ακίνητα, ακόμα και η είσοδος στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι για το προς απόκτηση οικόπεδο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Ετσι, οι εταιρείες του κλάδου έχουν επεκταθεί πλέον και σε άλλες κατηγορίες ακινήτων εισοδήματος, πέραν των «παραδοσιακών», δηλαδή των κτιρίων γραφείων και των εμπορικών καταστημάτων/κέντρων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου τους, να επιτύχουν μεγαλύτερη διασπορά κινδύνου, ή ακόμα και να μειώσουν το ρίσκο τους, ανάλογα με το είδος του ακινήτου.

Η αγορά των φοιτητών

Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, μια εταιρεία με αξία χαρτοφυλακίου πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και κυρίαρχη θέση στην αγορά γραφείων και καταστημάτων, έχει προχωρήσει εσχάτως σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κίνηση για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση φοιτητικών κατοικιών. Τον προσεχή Απρίλιο θα λειτουργήσει στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Πάτρα, το πρώτο οργανωμένο κτίριο διαμερισμάτων, που θα απευθύνεται σε φοιτητές της πόλης. Πρόκειται για ένα συγκρότημα που θα αποτελείται από 48 επιπλωμένα διαμερίσματα, που θα μισθώνονται σε φοιτητές, σε τιμές της τάξεως των 350-400 ευρώ. Ωστόσο, στο κόστος αυτό θα περιλαμβάνονται όλοι οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας (ρεύμα, νερό και Internet), όπως και τα έξοδα κοινοχρήστων και καθαριότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρι Καρυτινό, διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Πανγαία, «με την κίνηση αυτή επιχειρούμε να ανταποκριθούμε σε μια σημαντική αγορά, όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και ανάγκες στέγασης, που κάπως και από κάποιον πρέπει να καλυφθούν.

Μάλιστα, σε πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει και η άνθηση του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα διαθέσιμα για φοιτητές ακίνητα είναι ακόμα λιγότερα». Κατά τον ίδιο, η απόδοση ενός τέτοιου ακινήτου είναι αντίστοιχη ενός κτιρίου γραφείου, περίπου 7,5% – 8,5%, ωστόσο ενέχει σαφώς χαμηλότερο ρίσκο για την εταιρεία, λόγω της διαρκούς και εξαιρετικά υψηλής ζήτησης, συγκριτικά με την προσφορά, η οποία είναι μηδαμινή. «Επιπλέον, θεωρούμε ότι προσφέρουμε και προς την κοινωνία, καλύπτοντας μια πολύ σημαντική και υπαρκτή ανάγκη», συμπληρώνει ο κ. Καρυτινός.

Εκτός από την Πάτρα, πριν από λίγες εβδομάδες η εισηγμένη προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, απέκτησε ένα διατηρητέο ακίνητο, κοντά στα γνωστά Λαδάδικα, το οποίο σχεδιάζει να ανακατασκευάσει και να εκμισθώνει σε φοιτητές.

Συνολικά, η εταιρεία δαπάνησε 1,26 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του κτιρίου και εκτιμάται ότι θα καταβάλει επιπλέον 2,7 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωσή του σε διαμερίσματα, που θα απευθύνονται στους φοιτητές της πόλης.

Η τρίτη ηλικία

Ακόμα πιο πρωτότυπη είναι η κίνηση στην οποία προχώρησε τον προηγούμενο Ιούλιο η Briq Properties ΑΕΕΑΠ, του ομίλου της Infoquest. Η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση ενός κτιρίου, επιφάνειας 1.788 τ.μ. στην οδό Φιλελλήνων 18 στο Χαλάνδρι, το οποίο λειτουργεί ως Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων. Το τίμημα ανήλθε σε 1 εκατ. ευρώ και η προσφερόμενη απόδοση, βάσει του μισθωτηρίου συμβολαίου που έχει υπογραφεί, ανέρχεται σε 8%. Οπως εξηγεί στην «Κ» η κ. Αννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της Briq Properties, «το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκε στον όμιλο Ελλάκτωρ, ο οποίος είχε ήδη προχωρήσει στην αλλαγή χρήσης του από γραφεία, σε κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων και αναζητούσε επενδυτή/ αγοραστή. Ετσι, η επένδυση που απαιτούνταν για την επανατοποθέτηση του κτιρίου στην αγορά είχε ήδη υλοποιηθεί, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με την ύπαρξη συμβολαίου για την ενοικίασή του 10ετούς διάρκειας, περιόρισε σημαντικά το επενδυτικό μας ρίσκο». Κατά την ίδια, η απόδοση του 8% δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν το ακίνητο εξακολουθούσε να λειτουργεί ως κτίριο γραφείων. Πλέον, με βάση τη χρήση, αλλά και δεδομένου του ήδη υπαρκτού ενδιαφέροντος του μισθωτή (πρόκειται για προσωπική εταιρεία) για την ανανέωση της συμφωνίας εκμίσθωσης ήδη από τώρα, εγγυώνται την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της συγκεκριμένης επένδυσης, ενώ είναι πιθανή και ακόμα μεγαλύτερη αξία μεταπώλησης στο μέλλον, δεδομένης και της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται το κτίριο, απέχοντας μόλις 200 μέτρα από τη Λ. Κηφισίας και ευρισκόμενο κοντά σε μεγάλα ιατρικά κέντρα.

Βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις

Σε επιπλωμένες κατοικίες κατάλληλες για τουριστική χρήση, ή για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε στελέχη επιχειρήσεων έχει στρέψει το ενδιαφέρον της μία άλλη ΑΕΕΑΠ, η Intercontinental International της οικογένειας Χαλικιά. Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχει προλάβει να αποκομίσει μισθωτικά έσοδα από τις αγορές που έχει πραγματοποιήσει, καθώς έχει προβεί σε άμεσες μεταπωλήσεις (με διαφορά λίγων μηνών από την αρχική ημερομηνία της εκάστοτε επένδυσης), λόγω του μεγάλου κέρδους. Για παράδειγμα, πρόσφατα, η εταιρεία προχώρησε στην πώληση δύο οριζόντιων ιδιοκτησιών (4ος και 5ος όροφος) συνολικής επιφάνειας 223,8 τ.μ. σε πολυκατοικία του κέντρου των Αθηνών και συγκεκριμένα στην οδό Πινδάρου 4 στο Κολωνάκι. Η εταιρεία εξασφάλισε τίμημα ύψους 575.000 ευρώ, τη στιγμή που όταν αποκτήθηκαν, στο τέλος του 2017, το κόστος είχε διαμορφωθεί σε 450.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Μάριο Αποστολίνα, στόχος είναι σε κάθε περίπτωση η περαιτέρω διείσδυση στον κλάδο των κατοικιών, που να προσφέρουν δυνατότητες εκμίσθωσης σε ξένους.

Παράλληλα η εταιρεία αναζητεί ευκαιρίες και στην περιφέρεια, όπου παρουσιάζονται ευκαιρίες υψηλών αποδόσεων. Ηδη, έχει αποκτηθεί ένα κατάστημα στο κέντρο της Λιβαδειάς, το οποίο είναι εκμισθωμένο σε αλυσίδα υπεραγοράς τροφίμων. Το κόστος της αγοραπωλησίας ανήλθε σε 2,13 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή