Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 22 εκατ. πωλήθηκε η ΕΕΣΣΤΥ

Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 22 εκατ. πωλήθηκε η ΕΕΣΣΤΥ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα επιπλέον βήμα στην αποκρατικοποίηση της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) συντελέσθηκε χθες. Ο πωλητής, ΤΑΙΠΕΔ, και ο αγοραστής, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπέγραψαν χθες τη σύμβαση πώλησης του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ, γνωστής ως Rosco. Aγοραστής είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, 100% θυγατρική της ιταλικής Ferrovie Dello Stato Italiane SpA, έναντι συνολικού τιμήματος 22 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ υπογράφηκε μεταξύ του εκτελεστικού προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Αρη Ξενόφου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φιλίππου Τσαλίδη, και μετά την έγκριση που έλαβε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τώρα αναμένει την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία θα καθορίσει τη μορφή που θα λάβει η εξαγορά της EΕΕΣΤΥ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πρόθεση των Iταλών και της τοπικής διοίκησης, υπό τον κ. Τσαλίδη, είναι η πλήρης απορρόφηση των δραστηριοτήτων της ΕΕΣΣΤΥ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ωστόσο καθώς η εταιρεία προορίζεται να προσφέρει υπηρεσίες συντήρησης σε όλους τους παρόχους σιδηροδρομικού μεταφορικού έργου (π.χ. Real Cargo, PEARL), όλοι εκτιμούν ότι οι αρχές ανταγωνισμού θα υποχρεώσουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να τη διατηρήσει ως ξεχωριστή επιχείρηση. Οπως και να έχει η κατάσταση, το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνεται να λάβει αποφάσεις εντός ενός έως τεσσάρων μηνών από σήμερα.

Σχολιάζοντας τη σύμβαση πώλησης μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος είπε ότι μετά την επιτυχή προσέλκυση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και την επακόλουθη αναβάθμιση των λιμενικών τους εγκαταστάσεων, αλλά και την ανάταξη των οδικών αξόνων που έχει προηγηθεί στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, η αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρόμου που εδραιώνεται με τη σημερινή υπογραφή ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβο μεταφορών και διαμετακομιστικού εμπορίου. «Είμαστε σίγουροι ότι και στην περίπτωση της ΕΕΣΣΤΥ θα επαναληφθούν τα θετικά αποτελέσματα που ήδη είναι ορατά στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά το πέρασμά της στη Ferrovie Dello Stato Italiane».

Από την άλλη πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης χαρακτήρισε τη χθεσινή υπογραφή της αγοραπωλησίας μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ «μια σημαντική εξέλιξη για το πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου», καθώς διασφαλίζει την αναβάθμιση του ρόλου και την περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕΣΣΤΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή