Περιορισμένη πτώση, χαμηλός τζίρος στο Χ.Α.

Περιορισμένη πτώση, χαμηλός τζίρος στο Χ.Α.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και περιόρισε σημαντικά τις απώλειες –οι οποίες ξεπέρασαν το 1% ενδοσυνεδριακά– με τη βοήθεια κάποιων αγοραστών στο τελευταίο δίωρο, το ελληνικό Χρηματιστήριο έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, ακολουθώντας τους ρυθμούς των ευρωπαϊκών αγορών όπου το κλίμα, κυρίως λόγω Ιταλίας, ήταν και πάλι υποτονικό. Οι τραπεζικές μετοχές αν και δέχθηκαν κάποιες σημαντικές πιέσεις στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, στη συνέχεια «μάζεψαν» τις απώλειές τους, με τους πωλητές να επικεντρώνονται αυτή τη φορά πιο έντονα σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, κρατώντας έτσι το Χ.Α υπό πίεση. Ο τζίρος συνέχισε να κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, υπογραμμίζοντας για ακόμη μία φορά την επιφυλακτικότητα των ξένων χαρτοφυλακίων απέναντι στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, τη στιγμή που και η αγορά των ελληνικών ομολόγων σημείωσε ελαφρά επιδείνωση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,53% στις 640,07 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με πτώση 0,97%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 0,05%, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε οριακές απώλειες 0,08% και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,3 εκατ. ευρώ. Απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Fourlis και Coca Cola, ενώ «αντιστάσεις» έδειξαν οι ΔΕΗ (+1,15%), ΓΕΚ Τέρνα (3,26%), Τιτάν (1,76%) και Τράπεζα Πειραιώς (+0,55%).

H απουσία εγχώριων καταλυτών, αποτέλεσμα της στασιμότητας που παρατηρείται στο οικονομικό περιβάλλον, χαρακτηρίζει την επενδυτική ατμόσφαιρα για το ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Οι κινήσεις του Χ.Α. καθοδηγούνται από τις ευρωπαϊκές κυρίως αγορές, ενώ επιρροή ασκείται και από την πορεία των δεικτών της Wall Street. Αν και ετερόφωτο το ελληνικό Χρηματιστήριο στην παρούσα φάση, καταβάλλει προσπάθειες αυτονόμησης, με τους αγοραστές συχνά να επιβάλλονται των πωλητών ακόμη και μέχρι τις δημοπρασίες, επωφελούμενοι από τη ρηχότητα της αγοράς και την απροθυμία των πωλητών για επιθετικές κινήσεις καθώς τηρούν μάλλον στάση αναμονής. Το αποτέλεσμα είναι να σημειώνεται μια σχετική μεταβλητότητα.

Παραμένουμε, επομένως, εγκλωβισμένοι στα στενά όρια διαμόρφωσης των διακυμάνσεων του Γενικού Δείκτη, ενόσω δεν υπάρχουν εξελίξεις γύρω από τον σηματωρό κλάδο του ελληνικού Χρηματιστηρίου, τον τραπεζικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή