ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αμερικανός επενδυτής ανέλαβε την Hellenic Steel

amerikanos-ependytis-anelave-tin-hellenic-steel-2281140

Υπεγράφη σήμερα το πλάνο εξυγίανσης της Hellenic Steel και κατατέθηκε το σχετικό αίτημα στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα. Ο επενδυτής που θα αναλάβει την αξιοποίηση και αναβάθμιση της Hellenic Steel είναι αμερικανική εταιρεία με συναφή δραστηριότητα.

Η θετική προοπτική για τη Χαλυβουργία της Θεσσαλονίκης είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με παραγωγικούς φορείς της πόλης πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ως σύμβουλος των εκκαθαριστών της εταιρείας για τη διαδικασία πώλησης ενεργεί σήμερα η Deloitte Business Solutions ΑΕ.

Ο μεγάλη περιπέτεια για την κερδοφόρο Hellenic Steel είχε ξεκινήσει έναν χρόνο πριν τη λύση και υπαγωγή της σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 2190/1920. Εκείνη την περίοδο ο βασικός μέτοχός της, ILVA Com, τέθηκε σε ειδική διαχείριση από το ιταλικό Δημόσιο, κατόπιν πολύχρονης δικαστικής περιπέτειας λόγω περιβαλλοντικού σκανδάλου στον κόλπο του Τάραντα. Η Hellenic Steel εξαιρέθηκε, όπως και όλες οι εκτός Ιταλίας μονάδες του ομίλου, από το σχέδιο διάσωσης. Το χρέος της εταιρείας στη μητρική της ήταν 60 εκατ. ευρώ και οι διαχειριστές που είχε ορίσει το ιταλικό Δημόσιο έδωσαν εντολή να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης της εταιρείας.

Η Hellenic Steel ιδρύθηκε το 1963 με αντικείμενο εργασιών την παραγωγή προϊόντων έλασης και χαλύβδινων φύλλων, με τον μη επιχρισμένο χάλυβα ψυχρής έλασης ή γαλβανισμένο χάλυβα ψυχρής έλασης και το λευκοσίδηρο ηλεκτρόλυσης να αποτελούν βασικά προϊόντα.