Πλήρης κάλυψη Σταθάκη σε ΡΑΕ για διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Πλήρης κάλυψη Σταθάκη σε ΡΑΕ για διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ της ανεξάρτητης υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής από το συνολικότερο project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, παίρνει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παρέχοντας πλήρη κάλυψη στη ΡΑΕ για τις αποφάσεις ανάθεσης του έργου στον ΑΔΜΗΕ και ορισμού ως φορέα υλοποίησης του SPV «Aριάδνη» (100% θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ) που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει παράνομες και έχει ζητήσει την τροποποίησή τους.

Αυτό προκύπτει σαφώς από την επιστολή-απάντηση του κ. Σταθάκη στον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος με επιστολή του στις 16 Οκτωβρίου ζήτησε την παρέμβαση του κ. Σταθάκη για να μη χαθεί η ευκαιρία άρσης της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου.

Ως προς αυτό το θέμα ο κ. Σταθάκης πετάει το «μπαλάκι» παραπέρα, προτείνοντας πρωτοβουλία επαναπροσέγγισης της μελετητικής ωρίμανσης του τμήματος Κύπρου – Κρήτης από τις κυβερνήσεις, τους διαχειριστές και τις ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών. Ο κ. Σταθάκης στην επιστολή του υιοθετεί την άποψη ότι τα διαφορετικά σκέλη του έργου Αττική – Κρήτη, Κρήτη – Κύπρος, Κύπρος – Ισραήλ έχουν διαφορετικό βηματισμό, μελετητική ωριμότητα και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Με την τοποθέτηση αυτή κάνει σαφές ότι το τμήμα Κρήτη – Αττική θα πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα και βάσει των αποφάσεων της ΡΑΕ, μεταξύ των οποίων και η πρόσφατη που όρισε ως φορέα υλοποίησης του τμήματος αυτού την εταιρεία «Αριάδνη Ιnterconnection.

Στην επιστολή του πάντως ο κ. Σταθάκης επαναλαμβάνει την αφοσίωση του ιδίου και της κυβέρνησης στο εγχείρημα διασύνδεσης της Κύπρου με το δίκτυο ενέργειας της Ευρώπης.

Η παρέμβαση Σταθάκη στο θέμα έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν, Κλάους Μπόρχαρτ, να βάλει τέλος στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά και να παραπέμψει το θέμα στον επίτροπο Ενέργειας Αρίας Κανιέτε. Ο κ. Μπόρχαρτ στην επιστολή του προς τον κ. Μιχάλη Νικολακάκη (διευθυντής του γραφείου του κ. Σταθάκη) δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τη στάση της ελληνικής πλευράς. «…Δεν βλέπω κανένα νόημα να συνεχίσω τις συζητήσεις στο επίπεδό μου, γιατί αρχίζουμε να επαναλαμβάνουμε τον εαυτό μας και η ελληνική πλευρά έχει αρχίσει να επικοινωνεί μέσω των μέσων ενημέρωσης», τόνιζε στην επιστολή του εκφράζοντας εμφανώς την ενόχληση της Επιτροπής για τις πρόσφατες διαρροές του ΑΔΜΗΕ που άφηναν υπόνοιες για υπονόμευση της διασύνδεσης της Κρήτης από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. «Ως εκ τούτου, αποφάσισα να ενημερώσω τον επίτροπο Αρίας Κανιέτε για την αποτυχία της διαδικασίας που ξεκίνησε και ακολούθησε η Γ.Δ. Ενέργειας», τόνιζε στην επιστολή του ο αξιωματούχος της Κομισιόν. Η παρέμβαση Κανιέτε στο θέμα, που αναμένεται με ενδιαφέρον τις αμέσως επόμενες ημέρες, μεταφέρει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά σε ανώτερο επίπεδο και οδηγεί σε κάθε περίπτωση σε μια τελική διευθέτησή του ανεξαρτήτως κατεύθυνσης. Στο μεταξύ, ερώτηση για τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται από ελληνικής πλευράς στη σύσταση της τεχνικής επιτροπής για τις προδιαγραφές του έργου κοινού ενδιαφέροντος «Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ» για την ηλεκτρική διασύνδεση και στα προβλήματα που θα προκύψουν κατά το μεσοδιάστημα στην ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, κατέθεσε στην Ευρωβουλή η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή