Τα blue chips «κράτησαν» το Χρηματιστήριο

Τα blue chips «κράτησαν» το Χρηματιστήριο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας με νέα ισχυρά «χτυπήματα» στις περισσότερες τραπεζικές μετοχές, τα οποία προκλήθηκαν από τις «μαύρες» εκτιμήσεις για πιθανή διαγραφή τους από τον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών εντός του Νοεμβρίου, το ελληνικό Χρηματιστήριο κατάφερε να «κρατηθεί» έστω και οριακά στα θετικά, χάρη στις αντιστάσεις δεικτοβαρών μετοχών όπως ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Lamda Development, Fourlis και Motor Oil (η οποία ανέκαμψε μετά το διήμερο ισχυρών πιέσεων), με την επιφυλακτικότητα ωστόσο των επενδυτών να είναι διάχυτη και να επιβεβαιώνει τη στάση των short funds που συνεχίζουν να κινητοποιούνται στην αγορά.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,01%, στις 619,40 μονάδες, o δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,19%, στις 1.636,94 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,88%, στις 490,44 μονάδες, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,5 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 2,19%, η υψηλή κεφαλαιοποίηση υποχώρησε κατά 1,63%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 4,80%. Η Eurobank υποχώρησε κατά 8,91%, η Πειραιώς κατά 7,27% και η Εθνική κατά 7,10%, ενώ στο +1,21% έκλεισε η Alpha Bank.

Η εσωστρέφεια επέστρεψε στην εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Το κλίμα επιβαρύνθηκε από τη δυσαρέσκεια μέρους της επενδυτικής κοινότητας απέναντι στις κινήσεις εξαγορών της Motor Oil, αλλά και την εμπλοκή υψηλού διοικητικού στελέχους της Jumbo σε υπόθεση πώλησης ακινήτων μέσω POS. Το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά κάθε άλλο παρά αισιόδοξο μπορεί να θεωρηθεί, καθώς είναι εμφανής η νευρική διάθεση των εμπλεκομένων να κινηθούν επιθετικά σε μείωση της έκθεσής τους σε ό,τι αφορά την υποψία ρίσκου ή κινδύνων που μπορεί να μη συνδέονται απαραίτητα με την αμιγώς λειτουργική δραστηριότητα των εταιρειών.

Η εμφάνιση φαινομένων που έχουν επιδράσει καταλυτικά σε αυτή τη στάση δεν αποκλιμακώνεται, αντιθέτως δείχνει να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο τροφοδοτούμενη και από φημολογία. Ενδεχομένως η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου να βοηθήσει στο να υπάρξει κάποιου είδους ανακωχή και επανεξέταση των δεδομένων στη βάση αριθμών και προοπτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή