Ελληνικό πρότυπο ανάπτυξης η Aegean, γράφει η γερμανική FAZ

Ελληνικό πρότυπο ανάπτυξης η Aegean, γράφει η γερμανική FAZ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα «φωτεινό ελληνικό παράδειγμα» χαρακτηρίζει την Aegean Airlines η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε δημοσίευμά της. «Αναπτυχθήκαμε αργά και προσεκτικά», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Γερογιάννης, περιγράφοντας το κλειδί της επιτυχίας της Aegean. «H εταιρεία ξεκίνησε έχοντας 300.000 επιβάτες και αυτό τον χρόνο αναμένεται να φθάσουν τα 15 εκατομμύρια. Στη Γερμανία η νεαρή Air Berlin δεν κατάφερε να επιβιώσει δίπλα στην παραδοσιακή Lufthansa. Στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν αντίστροφα. Η Aegean είναι σήμερα η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας και η κάποτε κρατική Ολυμπιακή κατέληξε στα χέρια οικονομικών επενδυτών υπό τη σκέπη της Aegean. H εταιρεία, σύμφωνα με δικά της στοιχεία, διαθέτει ένα μερίδιο αγοράς της τάξεως του 49%», αναφέρει αναλυτικά το δημοσίευμα.

Η εταιρεία κατέγραψε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 αύξηση 1% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, που ανήλθε σε 455,7 εκατ. ευρώ, ενώ εμφάνισε βελτίωση του καθαρού αποτελέσματος μετά από φόρους, το οποίο διαμορφώθηκε σε ζημίες ύψους 13,8 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών ζημιών ύψους 20 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017 (το πρώτο εξάμηνο είναι ζημιογόνο, αλλά η εικόνα αντιστρέφεται στο δεύτερο, καθώς σε αυτό αυξάνεται κατακόρυφα η δραστηριότητα της εταιρείας). Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, η Aegean μετάφερε 5,9 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 7%. Στο δίκτυο εσωτερικού ταξίδεψαν 2,7 εκατ. επιβάτες, 5% περισσότεροι σε σχέση με το 2017. Στο δίκτυο εξωτερικού η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 8% σε 3,3 εκατ. επιβάτες. H μέση πληρότητα πτήσεων αυξήθηκε σε 81,7% από 79,2%, απόρροια της αποτελεσματικής εμπορικής πολιτικής και διαχείρισης του δικτύου. Η αύξηση της κίνησης εξωτερικού προς/από την Αθήνα ανήλθε σε 13%, ενώ εντάχθηκαν και 11 νέοι προορισμοί εξωτερικού στο δίκτυο της πρωτεύουσας. 

Οι καθαρές λειτουργικές ροές το πρώτο εξάμηνο του 2018 ενισχύθηκαν σε 163,2 εκατ. ευρώ από 127,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017, με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα να διαμορφωθούν σε 395,8 εκατ. ευρώ στις 30.06.2018, αυξημένα κατά 58,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017, παρά και την εκταμίευση της πρώτης προκαταβολής ύψους 33,6 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την υλοποίηση της συμφωνίας για την παραγγελία αεροσκαφών νέας γενιάς. Τον Ιούνιο του 2018, η Aegean υπέγραψε συμφωνία με την Airbus για την παραγγελία έως 42 νέων αεροσκαφών Α320neo. Στο μεταξύ, η Aegean ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες την επιλογή των κινητήρων Pratt & Whitney GTF για να εξοπλίσει τα παραπάνω αεροσκάφη Airbus. Η Pratt & Whitney θα παρέχει επίσης στην Aegean υπηρεσίες βαριάς συντήρησης των κινητήρων μέσω μακροπρόθεσμης σύμβασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή