Η ΙΚΕ που εμφανιζόταν ως μεγάλη εταιρεία στους Κινέζους

Η ΙΚΕ που εμφανιζόταν ως μεγάλη εταιρεία στους Κινέζους

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά «κενά» εμφανίζει η υπερασπιστική γραμμή της Destiny Επενδυτική ότι στην υπόθεση με τα POS έγιναν όλα νόμιμα και τηρήθηκαν οι χρηστές διαδικασίες, καθώς, όπως προκύπτει, η εταιρεία ακινήτων του κ. Παπαευαγγέλου επιδιδόταν σε μία σειρά από εσφαλμένες και κενές περιεχομένου αναφορές, στην προσπάθεια «διαφήμισής» της στο εξωτερικό και κυρίως στην αγορά της Κίνας.

Αποκορύφωμα ασφαλώς στάθηκε η ύπαρξη εντύπου, στο οποίο είχαν πλαστογραφηθεί οι υπογραφές του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και της διευθύντριας κ. Ελένης Χαλβαντζά και με το οποίο η Destiny διατράνωνε ότι έχει την επίσημη εξουσιοδότηση του δήμου για το επενδυτικό πρόγραμμα «Ελληνική Χρυσή Βίζα». Μετά την αποκάλυψη του ΣΚΑΪ, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την ύπαρξη του εν λόγω πλαστού πιστοποιητικού, για το οποίο, εν τω μεταξύ, η Destiny δήλωσε άγνοια, επαναλαμβάνοντας ότι η εταιρεία δεν είχε και δεν έχει καμία εμπλοκή με το πρόγραμμα των αδειών παραμονής, παρά μόνο με πωλήσεις ακινήτων σε ξένους επενδυτές.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα κι αν η εταιρεία δεν έχει καμία συμμετοχή με την περίπτωση του πιστοποιητικού από τον Δήμο Αθηναίων, έχουν συμβεί και άλλες παρατυπίες για εμπορικούς λόγους. Για παράδειγμα, ενώ η Destiny είναι μονοπρόσωπη εταιρεία, μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, όταν δηλαδή αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, εμφάνιζε στην ιστοσελίδα της (και προτού αυτή «κατέβει») ολόκληρο διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον κ. Παπαευαγγέλου και διευθύνοντα σύμβουλο τον γαμπρό του κ. Πέτρο Καψά.

Οπως ομολογούν κύκλοι της Destiny και αυτό συνέβαινε για λόγους εμπορικούς. Σήμερα, η ιστοσελίδα της Destiny έχει επανέλθει σε λειτουργία, χωρίς όμως τις αναφορές σε κανένα στέλεχος, ούτε καν στον ίδιο τον κ. Παπαευαγγέλου.

Αντίστοιχα, τον περασμένο Ιούλιο, η Destiny, εκπροσωπούμενη από τον κ. Καψά, προχώρησε σε επισημοποίηση της συνεργασίας της με κινεζικό όμιλο που δραστηριοποιείται σε ζητήματα «χρυσής βίζας», υπό την επιχειρηματία κ. Ντινγκ Γινγκ, παρουσία μάλιστα και του τότε επικεφαλής του οργανισμού Enterprise Greece κ. Ηλία Ηλιάδη. Σύμφωνα με τον κ. Παπαευαγγέλου, ο κ. Καψάς λειτουργούσε με πληρεξούσιο από τον ίδιο. Μία ακόμα περίπτωση δόλιας προώθησης υπηρεσιών και ακινήτων, αφορά τον… όμιλο Hermes Investment Group, που ιδρύθηκε στη Μ. Βρετανία το 2014 κι εδρεύει στο Λονδίνο. Πρόκειται για συνεργαζόμενο με την Destiny σχήμα, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία είχε τον ρόλο της εύρεσης υποψήφιων αγοραστών. Το πώς αυτό είναι εφικτό, όταν η ίδια η Hermes δηλώνει ως έδρα της μια ταχυδρομική θυρίδα (μαζί με άλλες 30.000 εταιρείες) στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, είναι απορίας άξιον.

Μάλιστα, μέχρι πριν από μία εβδομάδα, η Hermes διαφημιζόταν ως όμιλος που έχει πωλήσει πάνω από 1.450 ακίνητα, περιλαμβάνοντας υπό την «ομπρέλα» των συνεργατών της, όχι μόνο την Destiny, αλλά και την B.W. Binswanger Evaluation Services Ltd., όντας μάλιστα ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος του διεθνούς ομίλου Binswanger στην Ελλάδα. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, προκύπτει σοβαρό ζήτημα, καθώς η αμερικανική εταιρεία Binswanger America LLC, εκπροσωπείται κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, από το γραφείο του κ. Δημ. Μπινιάρη, προέδρου της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ακινήτων Ελλάδας (ΟΜΑΣΕ). Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει καμία σχέση της εταιρείας του και της επίσημης Binswanger, ούτε με την Destiny αλλά ούτε και με την Hermes.

Δέσμευση λογαριασμών Παπαευαγγέλου

Με την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας, προκειμένου να αξιολογηθεί ποινικά τι έχει γίνει με τις αγοραπωλησίες ακινήτων από Κινέζους επενδυτές στη χώρα μας, με πρωταγωνιστή της υπόθεσης τον τέως αντιπρόεδρο της Jumbo Eυάγγελο Παπαευαγγέλου, η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος προχώρησε σε δέσμευση των λογαριασμών του αλλά και των εταιρειών του που μετείχαν σε αυτές.

Τη δέσμευση αποφάσισε η επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη, ενώ την ίδια ώρα η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος έχει ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

Η εισαγγελική έρευνα δρομολογήθηκε ύστερα από σχετική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και διενεργείται από τον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή