Ναυάγησε ο διαγωνισμός πώλησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Ναυάγησε ο διαγωνισμός πώλησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξανά σε αδιέξοδο η διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Η Innovation Brain, ο μοναδικός ενδιαφερόμενος, δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά εξαγοράς, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα. Η προθεσμία υποβολής της προσφοράς ήταν μέχρι 31 Οκτωβρίου 2018, η οποία όμως παρήλθε άπραγη.

Η διάσωση της κρατικής επιχείρησης «χλωμιάζει πολύ», είπε χθες ο κ. Πιτσιόρλας, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους. Η εξέλιξη όμως αυτή δεν εξέπληξε, με δεδομένο ότι η Innovation Brain είχε φανεί να μη διαθέτει επαρκή κεφάλαια. Η ίδια είναι μια εταιρεία που αναλαμβάνει την αναδιοργάνωση «χειμαζόμενων» επιχειρήσεων, αξιοποιώντας όμως κεφάλαια τρίτων.

Ο κ. Πιτσιόρλας, αν και παραδέχθηκε ότι οι πόρτες για την Innovation Brain δεν έχουν κλείσει, εν τούτοις υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να κοιτάξει προς άλλες κατευθύνσεις. «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι –δεν έχει κλείσει εντελώς το θέμα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι– να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις και αυτό κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός επιχείρησε να εμφανισθεί αισιόδοξος με το ενδεχόμενο εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή στην ΕΒΖ. «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις και σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που φαίνεται ότι υπάρχουν για να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση που χάραξε αυτό το σχέδιο, δηλαδή για την κατάθεση μιας πρότασης εξυγίανσης της εταιρείας με τη συμμετοχή, βεβαίως, ενός ιδιώτη επενδυτή», είπε χαρακτηριστικά.

Οι περισσότεροι ωστόσο θεωρούν ιδιαίτερα δύσκολο έργο την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την κρατική επιχείρηση. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος των εργαζομένων στην εταιρεία Χριστόδουλος Βαρκάρης, ο οποίος χθες εμφανίσθηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος. Σημειώνεται ότι η κρατική επιχείρηση ζάχαρης οφείλει περί το ένα εκατ. ευρώ σε εργαζομένους (δεδουλευμένα των τελευταίων τριών μηνών), 2 εκατ. ευρώ σε τευτλοπαραγωγούς, από την περυσινή παραγωγή τους, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις (τράπεζες, προμηθευτές, Ταμεία κ.λπ.) ανέρχονται σε 174 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε χθες ο κ. Πιτσιόρλας, αυτές τις μέρες συλλέγεται η φετινή παραγωγή και θα υπάρξει νέα παραγωγή ζάχαρης. «Οι αγρότες θα παραδώσουν τα τεύτλα τους, τα παραδίδουν αυτές τις μέρες ήδη, θα υπάρξει παραγωγή, θα υπάρξει κίνηση», είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

Το Ελληνικό

Τέλος, ο κ. Πιτσιόρλας, αναφερόμενος στο θέμα του Ελληνικού, εκτίμησε ότι είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη σχετική άδεια καζίνο. Οπως σημείωσε αυτή είναι η μόνη σημαντική εκκρεμότητα και ότι αν δεν υπήρχε αυτή, τότε η συναλλαγή για την αξιοποίηση του ακινήτου θα είχε ολοκληρωθεί και ότι τα κατασκευαστικά έργα στο ακίνητο θα είχαν ξεκινήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή