Αυξημένα κέρδη και ρεκόρ εξαγωγών, παραγωγής για τα ΕΛΠΕ το 9μηνο

Αυξημένα κέρδη και ρεκόρ εξαγωγών, παραγωγής για τα ΕΛΠΕ το 9μηνο

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αστερισμό της υψηλής κερδοφορίας και των ρεκόρ παραγωγής και εξαγωγών κινήθηκαν τα ΕΛΠΕ και στο εννεάμηνο του 2018. Ο όμιλος που βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για το 50,1% των μετοχών του ανακοίνωσε χθες ρεκόρ δημοσιευμένων καθαρών κερδών για το εννεάμηνο στα 360 εκατ. ευρώ (αύξηση 32% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2017) και κύκλο εργασιών στα 7,3 δισ. ευρώ (αύξηση 25%).

Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη του γ΄ τριμήνου ανήλθαν σε 135 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 28% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2017 και τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη (ΕΒΙΤDA) στα 258 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 12% σε έναντι του γ΄ τριμήνου του 2017, οδηγώντας τα αντίστοιχα του εννεαμήνου στα 731 εκατ. ευρώ (αύξηση 20%). Οσον αφορά τα συγκρίσιμα αποτελέσματα, που δεν περιλαμβάνουν την επίδραση της μεταβολής των τιμών του αργού πετρελαίου λόγω αποθεμάτων, καθώς και άλλα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του γ΄ τριμήνου ανήλθαν στα 237 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ για το εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 574 εκατ. ευρώ, με τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 111 εκατ. (+25%) στο γ΄ τρίμηνο και 239 εκατ. στο εννεάμηνο (-23%). Βάσει των θετικών αυτών αποτελεσμάτων η διοίκηση των ΕΛΠΕ αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος για τη χρήση 2018 ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Η διοίκηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο και διανομής έκτακτου μερίσματος από τα έσοδα πώλησης του ΔΕΣΦΑ, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων, όπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους.

Οι κύριοι παράγοντες βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας στο γ΄ τρίμηνο ήταν οι ισχυρές επιδόσεις των διυλιστηρίων, με επιλογές αργών που αριστοποίησαν τη λειτουργία και οδήγησαν σε υπεραπόδοση έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων διύλισης στα 7,3 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο ιστορικά. Αντίστοιχα, η σημαντική αύξηση της παραγωγής σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο 2017 (4 εκατ. Μ.Τ., +19%), οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων συνολικά κατά 8%, και εξαγωγές υψηλότερα κατά 27%. Σε ό,τι αφορά το εννεάμηνο 2018, η αυξημένη διαθεσιμότητα των διυλιστηρίων και του βαθμού απασχόλησής τους αντίστοιχα, οδήγησαν την παραγωγή στα 11,7 εκατ. τόνους (+5%) και τους όγκους πωλήσεων στα 12,4 εκατ. τόνους (+3%), με τις εξαγωγές στα 7,1 εκατ. τόνους, να αντιπροσωπεύουν το 57% των συνολικών πωλήσεων. Η χρηματοοικονομική θέση του ομίλου συνέχισε να βελτιώνεται, με το χρηματοοικονομικό κόστος να καταγράφει νέα μείωση κατά 13% στο εννεάμηνο και 11% στο γ΄ τρίμηνο, ως αποτέλεσμα και της ολοκλήρωσης του προγράμματος αναχρηματοδότησης για το 2018.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές για το γ΄ τρίμηνο 2018 διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 τριμήνων, στα 203 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τον καθαρό δανεισμό στο 1,8 δισ. ευρώ, μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και τον συντελεστή μόχλευσης στο 40%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών. Στην αύξηση των πωλήσεων του ομίλου συνέβαλε η αύξηση της αγοράς αεροπορικών καυσίμων στο γ΄ τρίμηνο κατά 10% λόγω τουριστικής περιόδου και συνολικά η αύξηση της αδασμολόγητης αγοράς κατά 3%. Η συνολική ζήτηση καυσίμων στην εσωτερική αγορά καυσίμων κατέγραψε οριακή μείωση στο γ΄ τρίμηνο του έτους (-1%).

Ετος ορόσημο για την πλέον σταθερή και κερδοφόρο πορεία του ομίλου χαρακτήρισε το 2018 ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα. Επεσήμανε, επίσης, ότι «με συνολικές επενδύσεις της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, ο όμιλος των ΕΛΠΕ υλοποιεί απαρέγκλιτα τον στρατηγικό σχεδιασμό του στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και για την περίοδο 2019-2023», ενώ ειδική αναφορά έκανε στη συμμετοχή του ομίλου στο εθνικό εγχείρημα για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο.

Στην ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του ομίλου μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναχρηματοδότησης για το 2018, που οδήγησε σε μείωση του δανεισμού κατά 1,8 δισ. ευρώ και περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 11%, εστίασε στη δήλωσή του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης. Επεσήμανε, επίσης, ότι τα θετικά λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν «και τη σημαντική προσπάθεια και ομαδική δουλειά που γίνεται από όλους τους εργαζομένους στον όμιλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή