Επενδύσεις 400 εκατ. από ΤΑΝΕΟ και Mubadala σε τουρισμό, τρόφιμα, ενέργεια

Επενδύσεις 400 εκατ. από ΤΑΝΕΟ και Mubadala σε τουρισμό, τρόφιμα, ενέργεια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις ετοιμάζεται να κάνει το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και το Mubadala Investment Company –πρόκειται για τον κρατικό επενδυτικό οργανισμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων– με έμφαση στους κλάδους του τουρισμού, της υγείας, των τροφίμων και της ενέργειας. Χθες, οι δύο φορείς προχώρησαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς εταιρείες των παραπάνω κλάδων, υλοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν στα τέλη του περασμένου Μαρτίου σε ειδική τελετή στο Αμπου Ντάμπι.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι δύο πλευρές θα συνεισφέρουν με 200 εκατ. ευρώ εκάστη (τα χρήματα από την ελληνική πλευρά θα προέλθουν από πόρους του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης – ΕΤΕΑΝ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) και θα συνεπενδύσουν στις ελληνικές επιχειρήσεις που θα επιλεγούν με συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Το ύψος της επένδυσης σε κάθε επιχείρηση θα κυμαίνεται από 8 έως 50 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΝΕΟ προσκαλεί ελληνικές επιχειρήσεις που προσβλέπουν σε περαιτέρω ανάπτυξή τους και φιλοδοξούν να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους αποστέλλοντας παρουσίαση της επιχείρησής τους και συνοπτικό επιχειρηματικό πλάνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2018, με την ένδειξη International Capital. Πρόσκληση για αποστολή πρόσθετων στοιχείων και διμερείς συναντήσεις θα λάβουν οι επιχειρήσεις για τις οποίες θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Aυτή δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική επενδυτική παρουσία της Mubadala στην Ελλάδα. Ο κρατικός επενδυτικός οργανισμός των ΗΑΕ αποτελεί μετά το fund Amerra Capital Management LLC, τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της «Ανδρομέδα», η οποία πρόσφατα εξαγόρασε τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, τη «Νηρεύς» και τη «Σελόντα». Η επένδυση στον αγροτοδιατροφικό τομέα αποτελεί στρατηγική επιλογή της Mubadala, ενώ ειδικά ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί για τον επενδυτικό οργανισμό έναν από τους πλέον υποσχόμενους.

Η αρχή των επενδύσεων της Mubadala στον ελλαδικό χώρο έγινε το 2014, όταν στο σχήμα που ανέλαβε το έργο της ανάπλασης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού συμμετείχε η Al Maabar που ανήκε τότε στη Mubadala και στη συνέχεια πέρασε στον έλεγχο της Eagle Hills.

Η Mubadala δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλον τον κόσμο και το χαρτοφυλάκιό της είναι αξίας είναι άνω των 225 δισ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή