Στο fund Chenavari περνάει η Aegean Baltic Bank

Στο fund Chenavari περνάει η Aegean Baltic Bank

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο Chenavari περνάει, εκτός απροόπτου, ο έλεγχος της ελληνικής τράπεζας Aegean Baltic Bank (ABBank), η οποία ειδικεύεται στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις. Ομως το επιχειρηματικό σχέδιο του fund αποσκοπεί στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας και σε επιχειρηματικά δάνεια και ακίνητα, με στόχο σε λίγα χρόνια αυτά να φθάσουν στο 50% του συνόλου, αναφέρουν άριστα ενημερωμένες πηγές στην «Κ». H συμφωνία έρχεται λίγες ημέρες μετά την εξαγορά της Investment Bank of Greece από τον όμιλο Βαρδινογιάννη και σηματοδοτεί μια κλιμάκωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μικρά, καθαρά σχήματα του κλάδου.

Η εξαγορά της ABBank, οι τελικές λεπτομέρειες της οποίας τελούν υπό οριστικοποίηση αυτό το διάστημα, θα γίνει μέσω της απόκτησης μέρους των μετοχών που ελέγχει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της Θεόδωρος Αφθονίδης και του συνόλου των μετοχών που κατέχουν οι εφοπλιστές Παναγιώτης Τσάκος και Γιάννης Κούστας (οι δυο τελευταίοι κατέχουν σήμερα το 48% των μετοχών της Aegean Baltic). Το Chenavari είχε ήδη αποκτήσει σε προηγούμενη φάση θέση της τάξης του 4,8% στην ABBank μαζί με το Orasis Fund συμφερόντων του George Elliott, γνωστότερο στην Ελλάδα για τις τοποθετήσεις του στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Σημειώνεται πως η συμφωνία, η οποία υπόκειται στις εγκρίσεις της ΤτΕ και των άλλων αρμόδιων εποπτικών αρχών, προβλέπει σε δεύτερη φάση και αύξηση κεφαλαίου (με το ποσοστό του fund να ανεβαίνει έτσι έως και το 85%). Δεν προβλέπονται ούτε αναμένονται αλλαγές στο management της τράπεζας πέραν της προσθήκης νέου στελεχικού δυναμικού για την ανάπτυξή της σε νέες δραστηριότητες.

Η ABBank ιδρύθηκε το 2002 ως κοινή επιχείρηση 51%-49% μεταξύ της HSH Nordbank AG, τότε μεγαλύτερου δανειστή πλοίων στον κόσμο, και της σημερινής διοίκησης Θ. Αφθονίδη και συνεργατών του (Θ. Αφθονίδης και management ελέγχουν μέχρι σήμερα το 45%). Η HSH αποεπένδυσε στα μέσα του 2007 και εισήλθε η General Electric Capital το 2008. Η τελευταία μεταβίβασε πρόσφατα τη θέση της στους δύο Ελληνες εφοπλιστές οι οποίοι με τη σειρά τους πωλούν τώρα, μαζί με τον βασικό μέτοχο της τράπεζας Θ. Αφθονίδη στο βρετανικό Chevanari που διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ.

Επί του παρόντος, η ABBank διαθέτει ισολογισμό περίπου 290 εκατ. ευρώ και συνολικά ίδια κεφάλαια περίπου 90 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 3ου τριμήνου του 2018, τα ακαθάριστα δάνεια προς πελάτες ανέρχονται σε 170 εκατ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από καταθέσεις πελατών. Η κεφαλαιακή της επάρκεια (CET-1) τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν 41,6%, ενώ ήδη από τα μέσα του προηγούμενου έτους η ABBank αποδεσμεύτηκε οριστικά από τη χρηματοδότηση του ELA.

Τα δάνεια υπό διαχείριση υπερβαίνουν τα 800 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων εξασφαλισμένων κοινοπρακτικών δανείων συνολικής αξίας 76 εκατ. δολαρίων προς την Aegean Marine Petroleum Network Inc, η οποία προ ημερών προσέφυγε στην προστασία του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα (chapter 11). Η έκθεση της ABBank ανέρχεται στα 3,6 εκατ. Η κύρια δραστηριότητά της είναι η σύναψη και διαχείριση κοινοπρακτικών δανείων προς ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στα οποία συμμετέχει κατά ένα ποσοστό και η ίδια και από τα οποία εισπράττει προμήθειες για τη σύναψη ως διοργανώτρια, ως διαχειρίστρια, αλλά και ως συμμετέχουσα. Η τράπεζα λειτουργεί από τα κεντρικά της γραφεία στο Μαρούσι και διατηρεί δύο υποκαταστήματα, ένα στον Πειραιά και ένα στη Γλυφάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή