Συζητήσεις Πανγαίας με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το City Tower

Συζητήσεις Πανγαίας με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το City Tower

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται οι διοικήσεις της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ και του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με αντικείμενο την αγορά του πύργου γραφείων που έχει αναπτύξει και εκμεταλλεύεται η τελευταία στη Σόφια της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το τίμημα για την απόκτηση του εν λόγω ακινήτου αναμένεται να ξεπεράσει τα 75 εκατ. ευρώ, αποτελώντας, εφόσον τελικά ευοδωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, τη μεγαλύτερη σε αξία συναλλαγή μεμονωμένου ακινήτου του τρέχοντος έτους.

Η κατασκευή του City Tower ολοκληρώθηκε πριν από σχεδόν ένα χρόνο και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη γειτονική χώρα, όντας μάλιστα και μια από τις ελάχιστες (αν όχι η μοναδική) αυτού του είδους που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στο ιστορικό κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 55.000 τ.μ., το οποίο έχει μισθωθεί στο σύνολό του σε εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής, ενώ στο ισόγειό του λειτουργούν εμπορικά καταστήματα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σχεδόν το 50% των διαθέσιμων γραφείων έχει μισθωθεί από τον καναδικό τεχνολογικό όμιλο Telus. Το σύνολο των υπό εκμετάλλευση χώρων του ακινήτου ανέρχεται σε 36.000 τ.μ., ενώ περιλαμβάνονται και υπόγειοι χώροι στάθμευσης 17.000 τ.μ., που εκτείνονται σε έξι επιμέρους υπόγεια, συνολικής χωρητικότητας 370 οχημάτων.

Το νέο κτίριο αποτέλεσε προϊόν συνένωσης αρκετών επιμέρους οικοπέδων, τα οποία είχαν αγοραστεί σταδιακά από το 2007 και μετά. Η απόφαση για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης ελήφθη στα μέσα του 2015.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα και ολοκληρωθεί ομαλά η αγοραπωλησία, η Εθνική Πανγαία θα προσθέσει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο στο χαρτοφυλάκιό της, αυξάνοντας παράλληλα την αξία των φετινών της επενδύσεων σε πάνω από 130 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να συντελεστεί και πρόοδος αναφορικά με τη στρατηγική στόχευση της μεγαλομετόχου Invel, ώστε να υλοποιηθεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 500-700 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2018-2020, με απώτερο στόχο την ανάδειξη της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ στη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με τη σειρά της, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να καταγράψει σημαντικές υπεραξίες και κέρδη από την πώληση ενός ιδιαίτερα σημαντικού επενδυτικού ακινήτου της, το οποίο αναπτύχθηκε ακριβώς για τον σκοπό αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τις αρχές του έτους, η Εθνική Πανγαία έχει εντείνει τις επενδυτικές της κινήσεις στο σύνολο της αγοράς ακινήτων, καθώς έχει επενδύσει τόσο στον κλάδο των logistics όσο και στα ξενοδοχεία πόλης, στις φοιτητικές κατοικίες και ασφαλώς στην αγορά γραφείων και καταστημάτων. Στις προσεχείς κινήσεις της περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στο κτίριο που αποκτήθηκε νωρίτερα εντός του έτους, στη συμβολή των οδών Ερμού 66 και Αγίας Ειρήνης 7. Στο εν λόγω ακίνητο, πρόκειται να λειτουργήσει μπουτίκ ξενοδοχείο, ενώ στο ισόγειό του θα διατηρηθεί χρήση εμπορικού καταστήματος. Πρόκειται για ακίνητο 2.525 τ.μ., το τίμημα κτήσης του οποίου ήταν 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ θα δαπανηθεί επιπλέον 1,3 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωσή του σε κτίριο μεικτής χρήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή